Tunus parlamentosu kadına uygulanan her türlü şiddete cezai yaptırım öngören yasa tasarısını kabul etti. Yasa ile evlilik içi tecavüz de suç kapsamına alındı.
Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddet Mevzuatı El Kitabı’ndaki aile içi şiddetin temel unsurlarının tanımını içeren kanun tasarısı, kadınlara karşı şiddeti “iki cinsiyet arasında ayrımcılık temelli ve kadınlarda fiziksel, cinsel, psikolojik ya da ekonomik zararla sonuçlanan her türlü fiziksel, ahlaki, cinsel veya ekonomik saldırı” olarak tanımladı.
Tasarıda neler var?
Evlilik içi tecavüzü suç olarak kabul eden tasarıyla, tecavüzcülerin tecavüz ettiği kadınla evlenmesi halinde ceza almamasını öngören madde de kalkıyor.
Kadınların şiddet gördükleri kişiler hakkında ceza davası ya da boşanma davası açmaksızın uzaklaştırma kararı gibi koruyucu tedbir kararı çıkartmasının önü açılıyor.
Yeni ceza hükümlerini içeren ve ceza aile içi şiddet biçimlerinde cezai yaptırımları arttıran bu tasarı kamusal alanlarda cinsel tacizi, çocukların ev işçisi olarak çalıştırılmasına ve kasıtlı olarak kadınlara ücret ayrımcılığı yapılmasına cezai yaptırım getiriyor.
Tasarıda, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık personeline şiddetin nasıl tespit edileceği ve değerlendirileceğine yönelik eğitimler vermesi, eğitimcilere Tunus yasaları ve uluslararası yasalar konusunda atölyeler düzenlenmesi gibi önleyici tedbirler de yer alıyor. Tasarıda aileiçi şiddet mağdurlarına destek mekanizmaları oluşturulması da öngörülüyor.
Tasarıya göre, Tunus güvenlik güçlerinde aileiçi şiddet birimleri de açılacak.
Aile reisi ve mirasın eşitsiz paylaşımı devam ediyor
Tasarı şiddet gören kadınların yetkililerce sığınaklara yönlendirilmesi gerektiğini söylese de, hükümeta bağlı ya da bağımsız sığınaklar kurulması konusunda bir mekanizma oluşturmuyor. Sığınağa yerleştirilecek kadınlara maddi destek sağlanmasına yönelik adımlar da tasarının eksiklerinden.
Tunus medeni kanunu, halen erkeği “ailenin reisi” olarak tanımlıyor. Ayrıca kadınların mirastan erkek kardeşlerinden daha az pay almasının da önünü açıyor.
Parlamentoda kabul edilen tasarı bu iki eşitsiz politika devam edecek.
Kadınların yüzde 76’sı evde şiddet gördüğünü söylüyor
Tunus kadın hakları örgütleri yıllardır aile içi şiddet yasası için kampanya yürütüyordu.
4 bin kadının katıldığı ankete göre, Tunus’ta kadınların yüzde 64'ünün ailenin büyük erkek fertlerine sormadan sokağa çıkamıyor. Ankete katılanların yüzde 70'i toplu ulaşım araçlarında hakarete uğradığını, yüzde 76'sı ise evde fiziki ve psikolojik baskıya maruz kaldığını söylüyor.
HRW Tunus Ofis Müdürü Amna Guellali, “Kanun, kadınlara eşleri, yakınları ve diğerleri tarafından şiddet eylemlerine karşı koruma talep etmek için gerekli önlemleri sağlıyor. Hükümet şimdi bu yasayı gerçek korumaya dönüştürmek için kurumları finanse etmeli ve desteklemelidir” dedi.
“Bu yeni yasayı yürürlüğe koyarak, Tunus’taki yetkili makamlar kadın hakları konusunda bir taahhüt gösterdiler ve birçoğunun bu konuyu takip etmek için iyi bir standart oluşturduklarını belirttiler, ancak tam eşitlik için başka adımlar da gerekli.” (AA/ÇT)
* Bu haberi Ayşe Atasoy bianet için derledi ve Türkçeleştirdi.