* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Son 70 yılın en kurak kışlarından birinin yaşandığı Tunus'ta, yetkililer geçen yıl (2022) eylül ayından bu yana halkı olası su krizine karşı uyarıyor.
Tunus Tarım Bakanlığı son olarak mart ayında, şebeke suyunun eylüle kadar idareli bir şekilde kullanılması için bir genelge yayımladı. Genelgede, su kullanımında geçici kota uygulanacağı ve "kota sisteminin" 30 Eylül'e kadar süreceği belirtildi.
Araç yıkamanın, yeşil alanların sulanmasının ve sokakların şebeke suyuyla temizlenmesinin yasaklandığı belirtilen genelgede, bu yasakları ihlal edenler hakkında para cezası uygulanacağı vurgulandı.
Yıllarca sürebilir
Ülkede yaşanan kuraklığı ve yaşanması muhtemel büyük su krizini Anadolu Ajansı muhabirine değerlendiren Tunus Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Hamza el-Fil, su krizinin yıllarca sürebileceğini belirtti.
Fil, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Son 7 yılda, bir yıl hariç, yağışların beklenenin altında kalması ülkedeki su krizinin devam etmesinin başlıca nedenleri arasında.
"Barajlardaki doluluk oranı bu yıl yüzde 30'un altında kaldı. Son yağışlar barajlardaki doluluk oranını yükseltmeye yetmedi. Kuraklık krizine karşı geç alınan tedbirler yetersiz kaldı. Sadece içme suyu ile ilgili alınan tedbirlerin, su krizinin çözülmesine etkisi çok sınırlı.
Deniz suyunun arıtılması
"Tarım Bakanlığının tarımda kullanılan suya ilişkin aldığı kararlar da çiftçilerin bu duruma uyum sağlamasına destek olmalı. Birçok çiftçi devletten su satın alıyor, yetkililer çiftçileri daha az su tüketen tarım ürünlerini ekmeye yönlendirmeli.
"Tunus'ta, tarım tek başına su kaynaklarının yüzde 80'ini tüketiyor. Bu su kaynaklarını sömüren sistemin düzenlenmesi su krizinin çözümüne büyük oranda katkı sağlayacaktır.
"Deniz suyunun arıtılıp içme suyu olarak kullanılması gibi yöntemler de değerlendirilmeli. Aynı şekilde yağmur suyunun değerlendirilmesi için de yeni çalışmalar yapılmalı."
(TY)