Aralarında ulusal medya temsilcileri ve yerel gazete çalışanlarının da bulunduğu 17 gazeteci, bu saldırıların özellikle son bir yıl içerisinde kendisini hissettirdiğini savundular.
"Dayandık, artık kayıtsız kalmayacağız"
Durumun düzeleceği umuduyla bugüne kadar tepki göstermediklerini açıklayan haberciler, "Son bir hafta içinde ilimizde gazetecilere yönelik olarak geliştirilen saldırı ve baskılar bizi görevimizi yapamaz duruma getirdi" diye bildirdiler ve uyardılar :
"Bundan sonra Tunceli'deki herhangi bir meslektaşımıza karşı yapılacak her türlü saldırıyı hepimize yapılmış sayacağımızı ve yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."
Gazeteciler, basın açıklamasının ardından, kent merkezindeki İnsan Hakları Anıtı'na fotoğraf makinelerini ve kameralarını bırakarak, uygulamaları protesto ettiler.
Eyleme, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale, Emeğin Partisi (EMEP) İl Başkanı Hüseyin Tunç, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Temsilcisi Nuri Kılıç, Tunceli Baro Başkanı Bülent Taş, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu'na bağlı sendika temsilcileri, Türk-İş'e bağlı sendika yöneticileri ve şube temsilcileri de destek verdi.
Ortak bildiriye imza atan haberciler :
Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Ferit Demir, Anadolu Ajansı muhabiri Haydar Toprakçı, NTV muhabiri Ercan Topaç, Günlük Evrensel gazetesi muhabiri Cem Emir, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Haydar Yavuzak, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mücahit Yalçın, Akşam gazetesi muhabiri Kadir Merkit, Munzur Haber gazetesi temsilcisi Ender Can Cevahir, Dost Radyo muhabiri Nazım Arslan, İklim gazetesi muhabiri Ergüder Öner, Birgün gazetesi muhabiri Fikri Taş, Yeni Şafak gazetesi muhabiri Güray Taş ile Halkın Sesi, Tunceli'nin Sesi, Tunceli Emek ve Yüzyıl gazetesi temsilcileri.
Tunceli'de son olarak yaşananlar
PKK örgütünün 11 Temmuz 2005 tarihinde kaçırdığı Er Coşkun Kırandi'yi teslim alan dört aktivist ve askerin teslim edilişini izleyen beş gazeteciye "örgüt propagandası" iddiasıyla dava açıldı. Dokuz kişi, 3 Mart'ta, üç yıl istemiyle yargılanmaya başlayacaklar.
22 Eylül 2005'te, "Munzur" gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Ender Can Cevahir'e, "Yargıya müdahale" ettiği gerekçesiyle 2 bin YTL'lik ön ödemeli para cezası kesildi. Gazeteci cezayı ödemediği için dava açıldı.
Eski Baro Başkanı ve "Munzur Haber" gazetesi eski sahibi Hüseyin Aygün'e, bir basın açıklamasıyla Jandarma İl Komutanı'na "hakaret" ettiği iddiasıyla açılan 30 bin YTL'lik tazminat davası sürüyor.
Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı Namık Dursun hakkında dolandırıcılık iddiasıyla yapılan suç duyurusunu haberleştirdiği için 4 Mayıs gecesi evinden gözaltına alınan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Rüştü Demirkaya serbest bırakıldı.
Jandarma, Tunceli'de canlı kalkan grubunu izlemek isteyen 5 gazeteciyi 6 Ekim 2004'te iki saat süreyle gözaltında tuttu. Gözaltına alındıkları konusunda tutanak verilmeyen gazeteciler, dava açtılar.
Gözaltına alma tutanağı isteyen gazetecilere jandarma yetkilileri, "Sizi yasal olarak gözaltına almadık. Keyfi davrandık. Bunun da belgesi olmaz" yanıtını verdiler. DİHA muhabirleri Burhan Ekinci ve Mücahit Yalçın'ın da asker kulübesinde tutularak canlı kalkanları izlemeleri engellenmişti. (EÖ/AD)