IPS İletişim Vakfı ve Press Now'un Hazar Gölü kıyısındaki Mavi Göl otelde düzenlediği habercilik atölyesi Diyarbakır ve Tunceli'den yerel ve ulusal medyada çalışan 16 gazeteciyi buluşturdu.
Habercilik atölyesi “Bağımsız İletişim Ağı”- BİA ve “Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı” - BİA² projeleri çerçevesinde temel gazetecilik, hak haberciliği, kadın odaklı ve çocuk odaklı habercilik eğitim programları veren IPS İletişim Vakfı ve 1993’te Hollanda merkezli basın özgürlüğü kuruluşu Press Now tarafından gerçekleştirildi.
18-19 Ağustos'ta düzenlenen atölyede İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Esra Arsan "habercilik", Galata Fotoğrafhanesi'nden fotoğrafçı Yücel Tunca "haber fotoğrafçılığı" ve gazeteci-eğitmen Nico Haasbroek "medya filmleri" konusunda birer sunum yaptı, koordinatörlüğü Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi gazeteci Ragıp Duran üstlendi.
Atölyeye ayrıca Press Now'dan Ruken Barış, bia Koordinatörü Ertuğrul Kürkçü, IPS İletişim Vakfı İdari Sorumlusu Baran Gündoğdu, çevirmen Hanneke Van Der Heijdin katıldı.
Kürkçü: Kadınları burada görmek sevindirici
İki gün süren eğitim çalışmalarının ardından Press Now'dan Haasbroek eğitimi, "bu bölgede çalışma ortamının bu kadar zorlu olmasından çok etkilendim" dedi.
Kürkçü'yse, "Kadın sayısı erkek sayısına eşit oldu. Kadın arkadaşlarımıza cesaretleri girişkenlikleri daveti geri çevirmeme basireti göstermeleri nedeniyle teşekkür ediyoruz" diye ekledi.
"Bizleri kaynaştırdınız"
Atölyeye katılan gazeteciler yaptıkları değerlendirmede, "mesleğimizi nasıl yapmamız gerektiği konusunda bilgilerimizi pekiştirdik, Diyarbakır ve Tunceli gazetecileri kaynaşma fırsatı buldu" dedi.
Volkan Eser, Güneydoğu Ekspres, Diyarbakır: Dayanışmanın kaynaşmanın olduğunu gördük.
Mehmet Cevizci, DİHA, Diyarbakır: Meslektaşların birbirine destek olması gerektiği ortaya çıktı.
Vedat Tütü, Ergani Haber, Diyarbakır: Eksiklerimi gördüm, kendimi ona göre ayarlayacağım.
Eylem Seçkin, Yüzyıl, Tunceli: Sizin doğrularınız kendi doğrum gibi oldu. unutmadan kullanabileceğim.
Selma Ataş, Radyo Dost, Tunceli: Diyarbakırlılarla aynı ortamda olmamıştım. Önyargıyı kırdım.
Umut Karakoyun, Emek, Tunceli: Farklı yerlerde olmamıza rağmen aynı acıları yaşadığımızı gördük. İstanbul'da da Tunceli'de de Diyarbakır'da da aynı sorunlar var.
Perihan Kaya, DİHA, Diyarbakır: Birbirimize bakış açımız ne olmalı, birbirimizden nasıl faydalanabiliriz bunları sordum. Eğitmenleri örnek aldım.
Sıddık Eren, Dema Nu, Diyarbakır: Gazeteciliğin hassas noktalarını öğrendik. Kendi eksiklerimi görüp daha sağlam adımlarla yürüyeceğim.
Hüsniye Karakoyun, Emek, Tunceli: İçimde hep bir süzgeç koydum. Hocam konuştukça ben bunların yüzde kaçını yapıyorum diye sorarak baktım.
Rüştü Demirkaya, DİHA, Diyarbakır: Tanışmak ilişkilenmek için gelmiştim. O açıdan iyi oldu.
Nazım Aslan, Radyo Dost, Tunceli:Radyoculuk ve radyoculuğun program üretimi konusundaki beklentilerimiz konusunda sıkıntı yaşadık. Eğitimciler mükemmeldi.
Faruk Yüce, Olay Gazetesi, Diyarbakır: Herkes bir çalışmasını getirmesi daha faydalı olabilirdi. Gazetecilerin birbiriyle diyalog konusunda bilgi edindik.
İhsan Yılmaz, Malabadi, Diyarbakır: Haberciliğime yeniden bakma fırsatı yakaladım.
Mehmet Eren, Kürdistan TV,Diyarbakır: Özellikle bölgeye, Karadeniz'e yönelik eğitimler sürmeli.
Mehmet Gökçe, Cihan Haber Ajansı, Diyarbakır: Bilgilerimi tazeledim.
Esat Taşteki, Ergani Haber, Diyarbakır: Fotoğraf konusunda çok önaçısı oldu. (AÖ)