1994'teki askeri operasyonlar sırasında, Tunceli'nin Gökçek köyü Mirik mezrasında kaybolan vatandaşların akıbetinin araştırılmasını isteyen Yerlikaya, "Muhtemelen bu insanların kemikleri yine bu bölgededir. Cesetlerin bulunması konusunda yardım istiyoruz" dedi.
Yerlikaya, 1994'te konuyu yine mecliste gündeme getirmiş, ancak dönemin OHAL yönetimi "güvenliği sağlayamayacağı" gerekçesiyle bölgeye yapılacak ziyaretleri engellemişti.
Yerlikaya, komisyondan davet alması halinde bir milletvekili olarak olayı anlatacağını söylüyor. Bunun ardından, komisyonun bölgede inceleme yapması, yerel halkla görüşüp rapor hazırlaması ve gerekli teknik araştırmaları başlatması bekleniyor. Yerlikaya, "Alt komisyon oluşturulacağını düşünüyorum. Kayıtsız kalınacağını sanmıyorum" diyor.
"Ölülerine sahip çıkmak istiyorlar"
Yerlikaya, "1994 yılında Tunceli terörle mücadele operasyonlarının ağırlık noktasıydı. Mirik mezrasında 9 köylü vatandaş birden kayboldu. Operasyonlarda gözaltına alındıkları söylendi. Birdenbire sır oldular. Üstelik karakol da oraya çok yakın. Daha sonra, onları aramak için gelen çocuklarının (Ali Işık) ölüsü de orada bulundu" diyerek kayıp olayını özetliyor.
"Ben bunları 94'te de mecliste dile getirdim" diyor Sinan Yerlikaya. "Hüsamettin Cindoruk döneminde komisyona başvurdum. Araştırma için heyet oluşturuldu. Ancak dönemin OHAL yönetimi milletvekillerinin güvenliğini sağlayamayız gerekçesiyle heyeti bölgeye sokmadılar."
1995 Aralık'ında milletvekilliği sona eren ve yeniden seçilemeyen Yerlikaya, yeni dönemde meclise girmesiyle birlikte dosyayı bir kez daha komisyona vermiş.
Yerlikaya "Muhtemelen bu insanların kemikleri yine bölgededir. Araştırılması ve cesetlerin bulunması konusunda yardım istiyoruz. En azından yakınları ölülerine sahip çıkmak istiyor. Devlet, ilgililer suskun. Araştırma inceleme yok" diyerek kayıp olaylarının üzerine gidilmemesinden yakınıyor.
Bu da olmazsa AİHM
Sinan Yerlikaya, meclis komisyonundan umutlu; ancak bu girişim de bir sonuç vermezse olayı aydınlatma çabası sürecek. "Buradan da bir şey çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurulur" diyor.
Aynı olayla ilgilenen avukat Hüseyin Aygün, Aralık 2004'te Genelkurmay Başkanı'na açık bir mektup yazarak 1994'te bölgede gerçekleşen operasyonların sorumlusu, dönemin Bolu Komando Tugayı Komutanı'na yönelik soruşturma açılmasını istemişti. Aygün'ün mektubuyla ilgili henüz bir gelişme yok.(TK/YS)