Tunceli Valisi Mustafa Yaman "her eve beyaz eşya projesi"nin sosyal devletin gereğini olduğunu savunuyor, yanlış anlaşıldığını söylüyor.
Hürriyet, valiliğin Tunceli'de evlere beyaz eşya ağırlıklı yardım dağıtımını bugün manşetine "Kara kömürden beyaz eşyaya. Tunceli'den inanılmaz kampanya" diye duyurup, yardımların yerel seçimlerden hemen önce yapılmasına dikkat çekti.
Aygün: Oy dağılımını etkilemez
Yazıları bianet'te de yayınlanan Tuncelili hukukçu Hüseyin Aygün, daha önce bu tür bir yardım kampanyasına rastlamadığını, insanların bunu bir seçim yatırımı olarak değerlendirdiğini söylüyor. Ayrıca yardımların yapıldığı Nazimiye ilçesinin CHP'nin İstanbul adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in memleketi olduğuna dikkat çekiyor.
Ama Aygün'e göre, gerçekten büyük yoksulluk içindeki kesimler dışında, bu yardımların kentteki oy dağılımını etkileme olasılığı düşük: "İnsanlar yardımı kabul edip yine kendi tercihleri yönünde oy kullanabiliyor."
4,8 milyonluk yardım
Vali Yaman'ın resmi açıklamasına göre, bu projenin maliyeti 4,797 milyon TL. Toplam 1.677 aileye dağıtım yapılmış durumda. Dağıtım yapılan malzemenin ederiyse 2,495 milyon TL.
Dağıtılan malzemelerin listesi şöyle: 881 buzdolabı, 475 çamaşır makinesi, 287 kanepe, 414 ocaklı fırın, 191 TV ve uydu cihazı, 42 elektrikli süpürge, 61 halı, 56 bilgisayar, 8 şofben, 5 bulaşık makinesi.
bianet'in görüştüğü yerel kaynaklar, Tunceli'de halkın bu miktardaki bir yardımın böyle kullanılmasını eleştirdiğini söylüyor.
"Yardım alanlar haber olmak istemiyor"
Tunceli'deki yerel gazetecilerse, yardım alanların "yardımlar kesilir" kaygısıyla haber olmak istemediklerini, kaçındıklarını belirtiyor.
Tosun: Siyasi kayırmacılık var
9 Eylül Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tanju Tosun, bu uygulamayı yalnızca bir seçime özgü "siyasal kayırmacılık, popülizm, küçük çıkar ilişkilerine dayalı, etik olmayan aidiyet ilişkisi kurma arayışı" olarak değerlendiriyor; "siyasi partiler satılık siyasi ruh arıyor" diyor.
Vali açıklamasında "Devletimiz ve hükümetimiz imkanlar dahilinde her zaman vatandaşın yanında ve yardımında olmuştur. Sosyal devlet olmanın temelinde her vatandaşa insan onuruna yaraşacak asgari yaşam düzeyi ve ortamı sağlamak hedefi vardır" diyor ve toplam 3 bin 300 "yoksul ve muhtaç" kişiye yardımı amaçladıklarını söylüyor.
Ancak Aygün "Kalıcı politika gerek. Sosyal devlet hak eksenli olmalı. Bu uygulama yoksulluğu meşrulaştırıyor" diyor.
Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu da, her seferinde, sosyal yardımların hak temelli uygulanması ve ayni yardım yerine nakit transferiyle gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyor.
AKP'nin rekabeti DTP'yle
2007 genel seçimlerinde Tunceli'den çıkan iki milletvekili de bağımsızdı. Biri Kamer Genç, Diğeri DTP'li Şerafettin Elçi. İki milletvekilinin toplam oy oranı yüzde 44,31, CHP'ninki 16,6, AKP'ninkiyse 12,42'ydi.
2004 yerel seçimlerinde seçilen kentin kadın belediye başkanı Songül Erol Abdil, işbirliği nedeniyle SHP listesinden aday olmuş, SHP listesi İl Genel Meclisi'nde yüzde 34,95 oy almıştı. Başkanlıkta Abdil yüzde 23,1, CHP 19,71, AKP 16,93 oy almıştı. (TK)