Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP), Kürt sorununun çözümü için başlattığı "sivil itaatsizlik" kapsamında kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı" İstanbul Aksaray'da kuruldu.
Taksim, Kadıköy ve Bakırköy'ün ardından BDP, "sivil itaatsizlik" çadırını İstanbul'daki Aksaray Metro girişinde, "Emek, Demokrasi ve Özgürlü Bloku" İstanbul 1.bölge milletvekili adayı Sebahat Tuncel ve 3.bölgeden aday Mustafa Avcı'nın katılımıyla açtı.
Avcı, katılımcıları Türkçe selamladıktan sonra konuşmasını Kürtçe yaptı.
"Seçimde de çadırlarda olacağız"
Seçim süresince çadırların kalkmayacağını söyleyen Tuncel, "Bu çadırlar seçimde de Türkiye'nin her yerinde olacaktır. Seçim propagandamızı da bu çadırlardan yapacağız" dedi.
"Bu çadırlarda dile getirdiğimiz dört talep sadece Kürt halkı için değil, Türkiye'nin de demokrasisini sağlamak içindir. Kürt halkı birlikte yaşam kararını vermiştir. Ama bu tek taraflı olmaz. Karşı taraftan da müzakere iradesi bekliyoruz"
Tuncel, bağımsız aday başvurusunun 8 bine çıkarılmasıyla varolan yüzde 10 baraj sistemine ikinci bir baraj eklendiğinin söyledi.
"Bu gösteriyor ki Türkiye'de sadece zenginler milletvekili olabilir. Yoksulun siyaset hakkı yok. Biz yoksuluz, bu da bizim suçumuz değildir, devletin ayıbıdır"
Sivil itaatsizlik kadınlar için "barış" demek
Çadıra gelen kadınlar, bianet'e, neden çadıra katıldıklarını anlattı; tüm kadınların ilk kelimesi "barış istiyoruz" oldu.
"Devlet burada olmamızdan rahatsız oluyor" diyen bir kadın, " Ama kulağına pamuk sokuyor. Bu yüzden de biz İstanbul'un önemli yerlerinde bu çadırları kurmaya devam edeceğiz" dedi.
Bir diğer kadın ise, "Eskiden biz burada böyle toplanabilir miydik ? En azından burada ana dilimizi konuşabiliyoruz" dedi.
Halaya duran kalabalığı uzaktan izleyen kadınlardan ikisi, tesadüfen kalabalığı görerek geldiklerini söyleyerek "En azından sesimiz duyuluyor. Bu da bir şeydir" dedi.
"Çocuklar eve gelene kadar buradayım"
İstanbul'daki tüm çadırlara katılan başka bir kadın, çocukları eve gelene kadar çadırdan ayrılmadığını söyledi.
Barış annelerinden bir kadın, "Dört talebimiz her yerde asılı, barıştan başka bir şey istemiyoruz. Gerilla da, asker de bizim çocuğumuz. Analar, ne eziyetle büyüttükleri çocukları için ağlamasın artık" dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar, müzik eşliğinde halaya durdu. Gün boyunca Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları çadırda müzik yapacak.
"Sivil itaatsizlik" talepleri
* Anadilde eğitim
* Askeri ve siyasi operasyonların durdurulması
* Tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması
* Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması.(NV/EÖ)