İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncel'le ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın 6 Şubat 2007 tarihli yazıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği ve incelendikten sonra da "devlet sırrı" olduğu gerekçesiyle imha edilen tutanakların "imha edildiği için" yeniden istenmesine karşı çıkmıştı.
Cinmen: "Cinayette sanıklar buzdağının bir bölümü"
Dosyanın imha edilmesiyle ilgili "ciddi, vahim hukuki bir sorunla karşı karşıyayız" diyen avukat Ergin Cinmen, bianet'e, bunun ciddi bir handikap olduğu kadar delillerin de yok edilmesi anlamına geldiğini söyledi.
İmha edilen dosyanın sadece "davadaki engellerden biri" olduğunu savunan Cinmen, "Davadaki tek skandal bu değil. Birçok skandal oldu. Dink cinayetinde sanıklar buzdağının küçük bir bölümü. Devletin için örgütlenmiş, hem İstanbul Emniyeti, hem Trabzon Emniyeti ve Jandarması, hem İstanbul İstihbarat dairesindeki yapılanmalar ortaya çıkarılmadan Dink cinayeti çözülmüş sayılamaz" dedi.
"Koruma şemsiyesinde, yargıdan kaçırılıyorlar"
"Müdahil avukatlar olarak şu anki mücadelemiz, yargıdan kaçırılanları yargıya teslim etmektir" diyen Cinmen, sözlerine şöyle devam etti:
"Şu anda mahkemede yargılananlar yalnızca tetikçilerdir. Tetiği çektirenler, devlet memurluğu statüsünde bulunanlar olduğunda, bunların yargılanmaları özel bir prosedüre tabi olduğundan, bu koruma şemsiyesi altındalar. Yargıdan kaçırılmaktadırlar."
"Gebersin" diyen Zenit değil, haberci yargılanacak
Cinayet davasının 1 Ekim'deki ikinci duruşmasında mahkeme, Hrant Dink'in öldürülmesinden yarım saat sonra aralarında bir telefon görüşmesi geçtiği öğrenilen, azmettirici olarak yargılanan Erhan Tuncel ile Emniyet görevlisi Muhittin Zenit hakkında ayrıca işlem yapmayacak.
Davanın ikinci duruşmasında Cinmen, Zenit'in "silahlı örgütle bağlantısı bulunduğu" gerekçesiyle bu polis memuru hakkında Ceza Yasası'nın 314. maddesi uyarınca Cumhuriyet Savcılığı'nca işlem yapılmasını talep etmişti.
Ancak mahkeme, bu talebi reddederek sadece Zenit'in "gebermişse gebermiş" sözlerinin geçtiği "gizli damgalı çözüm tutanağının basında yayınlayanlar hakkında" işlem yapılması için girişimde bulunmaya karar verdi.
Zenit ve Akyürek'in dosyası Bölge İdare Mahkemesi'nde
Dink avukatları, Zenit ve Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon Eski Emniyet Müdürü Reşat Altay, Engin Dinç, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu ile Mehmet Ayhan hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin 7 Ağustos'ta Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu'nun verdiği karara itiraz etmişlerdi. Yargı süreci Bölge İdare Mahkemesi'nde devam ediyor. (EÖ/NZ)