Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Barış ve Demokrasi Partisi vekili Sebahat Tuncel'in soru önergesinde "Kadın İstihdamının Arttırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması Genelgesi"nin uygulanıp uygulanmadığına ilişkin soru önergesini yanıtladı ancak istihdamda cinsiyet eşitliğiyle ilgili sorunlara müdahale yetkisi olmadığını söyledi.
Verilen cevapta, genelgenin uygulanıp uygulanmadığının denetiminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ait olduğu, kadın müsteşar yardımcısı ataması yapılmamasının muhatabının ise Devlet Personel Başkanlığı olduğunu ifade edildi.
Tuncel: Genelgenin uygulanmadığı net
Şahin'in cevabını bianet'e değerlendiren Sebahat Tuncel, "Bu genelgenin uygulanmadığı çok net. Uygulanmaması konusunda da Bakanlık sorumluluk almıyor" dedi.
Genelgelerin çoğunun uygulanmadığını ve denetlenmediğini söyleyen Tuncel, bunun gibi soru önergelerin sorunları görünür kılarak olumlu sonuçlar doğurduğunu belirtti:
"Bakanlık, bu önergeyi cevaplarken, ilgili birimlerden bilgi isteyip bize iletebilirdi. Ama ya buna gerek duymamış ya da sormuş ve cevap alamamış. Birçok genelge politik olarak çıkartılıyor ama uygulamada çok ciddi sorunlar var. Uygulanmadığı durumlarda ise hiçbir yaptırım öngörülmüyor.
"Amacımız hükümeti sıkıştırmak değil, milletvekili olarak çıkarılan yasaların hayata geçip geçmediğini denetlemek.
"En azından konuyla ilgilenildiğini gördükleri için bazı değerlendirmeler yapacaklardır, soru önergesinin pozitif bir etkisi olacaktır diye düşünüyorum."
Türkiye, OECD ortalamasından 30 puan geride
Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu, Türkiye'de emek ve istihdamla ilgili kamu ve sivil toplum kurumları olmak üzere her ilde yaklaşık 10 kurum ile görüşerek 2010 yılında yayımlanan "Kadın İstihdamının Arttırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması Genelgesi"nin uygulanıp uygulanmadığını araştırmıştı. Araştırma, genelgenin pek çok kurumda, pek çok yetkili tarafından bilinmediğini ortaya koymuştu.
Bu araştırmadan yola çıkan Tuncel, Şahin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde genelgenin uygulanmasıyla ilgili Aile ve Sosyal Bakanlığı'nın ne gibi çalışmalar yaptığını sordu.
Tuncel, OECD ülkelerinin kadın istihdamı oranı yüzde 56,7 iken, bu oranın yüzde 27,8 olduğu Türkiye 35 OECD ülkesi arasında kadın istihdamının en düşük olduğu ülke olduğunu da belirtti.
"Genelge revize dilecek"
Genelgenin uygulanıp uygulanmadığı konusundaki çalışmalara ve denetimlere yönelik soruyu "Söz konusu Genelge, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğundadır. Kadın İstihdamı İzleme ve Koordinasyon Kurulu üyesi olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı toplantılarda bilgi sunmakta, çalışmaları izlemektedir.(...) Denetim İş Müfettişlerine aittir, bu konuda başka kuruma yetki tanımamaktadır" diye cevaplayan Şahin, Aile Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın eşgüdümlü çalışması için Genelge'nin revize edilmesine ilişkin çalışma başlatıldığını söyledi.
Şahin, mevcut durumda Türkiye'de üç kadın müsteşar yardımcısı olduğunu söylerken, Genelgeden sonra müsteşar yardımcılığı seviyesine kaç kadının atandığı sorusun cevabının "Devlet Personel Başkanlığı'ndan alınmasının uygun olacağını" ifade etti.
Genelgeye dayanarak kaç kurum ve kuruluşta araştırma ve istatistiki çalışma yapıldığı sorusuna ise araştırma yapılıp yapılmadığına dair bir yanıt verilmezken, kadınların ekonomik hayata katılımıyla ilgili hedef ve stratejilerden bahsedildi. (ÇT)