Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, meclise sunduğu HIV/AIDS kanun teklifi ile "Ulusal AIDS Kurulu" oluşturulmasını ve tedaviye erişimin kolaylaştırılmasını istedi.
Kurulacak Ulusal AIDS Kurulu'nun, tıbbi önlemlerin yanı sıra, bilinçlendirme ve davranış değişikliği geliştirilmesini amaçlayan programların hayata geçirilmesinde danışma ve koordinasyon görevi görecek bir idari kurul göreviyle HIV+ ile mücadeleyi güçlendireceği belirtildi.
Kurulun; Sağlık Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü, Proje Yönetim Destek Birimi Başkanı, Sağlık Eğitimi Genel Müdürü, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, AIDS'in önlenmesi, kontrolü, HIV pozitif bireylerin destek ve tedavisi alanında çalışan yeteri kadar uzman doktor ile HIV ve AIDS alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarından iki temsilci ve HIV/AIDS'le yaşayanları temsil eden kuruluşların aday göstereceği HIV/AIDS'le yaşayan iki kişiden oluşması öngörülüyor.
Kurulun görev ve yetkileri ise şöyle sıralanıyor:
* Bir ulusal HIV ve AIDS politikası oluşturulmasına dayanak teşkil edecek önerileri hazırlamak ve Bakanlığa sunmak.
* HIV ve AIDS ile ilgili kamuoyunu bilinçlendirme programları hazırlamak ve bu programların hayata geçirilmesi için ilgili bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla işbirliği yapmak.
* Risk altındaki hassas grupların üyeleri, çocuklar ve HIV enfeksiyonuna yatkın ve risk altındaki kadınlar için özel olarak tasarlanmış danışma, kontrol, bakım, destek ve tedavi uygulamalarını düzenleyen önlemler konusunda Bakanlığa önerilerde bulunmak.
* Bu Kanunun uygulanmasını izlemek.
* HIV ve AIDS'in önlenmesi, kontrolü, bakım, destek ve tedavisi hakkında her türlü konuda tavsiyelerde bulunmak.
* Virüsün yayılmasının engellenmesi bakımından güvenli davranışların teşvik etmek ve hassas grupların üyeleri arasında ve onlardan genel nüfusa HIV bulaşması riskini azaltmak için alınabilecek önlemler konusunda tavsiyelerde bulunmak.
* Kamuoyu bilincini yükseltmek, ayrımcılığın önlenmesi ve güvenli yaşam tarzlarını teşvik etmek amacıyla çeşitli eğitim programları düzenlemek.
Teklifte, isteğe bağlı olarak ücretsiz HIV/AIDS testi, test sonrası danışmanlık hizmeti, tedavinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması, istihdamda HIV statüsüne dayalı ayrımcılığın önlenmesi gibi maddeleri de içeriyor. (ÇT)