* Fotoğraf: KazDağı Koruma / Twitter
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale, Lapseki’de hali hazırda bir altın madeni işleten TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bitişiğindeki Eczacıbaşı'na ait ruhsatları da devraldığını ve yeni bir altın madeni projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattığını duyurdu.
Şirket, yeni projesi için yarın (4 Ocak) 10.30’da Lapseki'nin Şahinli köyünde halkın katılımı toplantısı yapacak.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de projeye itirazlarını dile getirmek için “Altın madenciliğinin kamu yararı yoktur; karı şirketlere, riski halkadır” sloganıyla orada olacak.
Su kaynakları riske atılıyor
TÜMAD’ın proje için belirlediği ÇED alanı, Lapseki ilçesine kuş uçuşu yaklaşık 7,5 km, Şahinli köyüne 1,2 km, Subaşı köyüne 3,3 km, Yeniceköy köyüne 3,4 km, Taştepe köyüne 4,2 km, Çamyurt köyüne 4,6 km ve Mecidiye köyüne 5,13 km mesafede bulunuyor.
* Proje alanının köylere mesafesi
ÇED alanı, içme ve sulama suyu barajı olan Bayramdere Barajı mutlak koruma alanına yalnızca 680 metre mesafede. ÇED alanının 12,57 hektar alanı barajın orta mesafeli koruma alanında yer alıyor.
* Proje alanının koruma alanına mesafesi
ÇED alanına yakın diğer bir su yapısı, ÇED alanın güneybatısında bulunan Umurbey Barajı. Alpagut Göleti de yine ÇED alanının kuzeydoğusunda ve 5,09 km mesafede bulunuyor.
Tamamı ormanlık arazide
Öte yandan projenin tamamı ormanlık arazide. Projenin gerçekleşmesi halinde yok edilecek ormanlık alan en az 270 hektarı buluyor. Bu rakama yollar, galeri girişleri vb. dahil değil. ÇED dosyasında kesilecek ağaç sayısına ilişkin bir rakam ise verilmemiş.
* Proje alanındaki ormanlık arazi
Kazdağları için çağrı
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bölge halkını “ÇED halkın katılımı toplantısı”na katılmaya ve projeye karşı durmaya davet ediyor:
“Proje, TÜMAD’ın Lapseki projesinin hemen bitişiğinde ve bu alanın 2017’den bu yana ne hale geldiğini biliyoruz… Gerçekleşmesi halinde binlerce dönümlük bir orman ekosistemini yok edecek, Bayramdere Barajı ve Umurbey Barajı’nı kirletecek, yakınlarındaki tarım alanlarına zarar verecek ve köyleri yaşanmaz hale getirecek böylesi vahşi bir altın-gümüş madeni projesine razı gelinemez.”
Proje hakkında
ESAN Eczacıbaşı’nın Çanakkale ili, Lapseki ilçesi, Şahinli Köyü mevkiinde 68955 Ruhsat Numaralı Sahada planladığı Altın-Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı Projesinin ruhsatı 20 Ocak 2020’de verildi. Süresi 15 yıl olarak belirlenen projenin ruhsat alan 2766 hektar, işletme izin alanı 1625 hektar olarak belirlendi.
TÜMAD Madencilik, ESAN Eczacıbaşı’na ait olan ruhsatı ve tüm haklarını, 15 Eylül 2021’de satın aldı. 1 Aralık 2021’de de Altın-Gümüş İşletme İznini alarak, 3 Aralık 2021’de ÇED sürecini başlattı.
ESAN Eczacıbaşı söz konusu ruhsat kapsamında 5,33 hektarlık bir alanda “bentonit” madeni için 8 Şubat 2013’te “ÇED Gerekli Değildir” kararı alarak bölgedeki çalışmalarına başladı. ESAN Eczacıbaşı 11 Şubat 2013’te ise söz konusu ruhsat kapsamında, yani toplam büyüklüğü 2 bin 766 hektar olan alanda, Altın-Gümüş Madeni Ocağı için 34 hektarlık bölümde “ÇED Olumlu” kararı aldı.
Tüm bu alanlar devir kapsamında TÜMAD’a devroldu. TÜMAD ise, şimdi bu projenin kapasite artışı yapılarak; 34 hektar olan ÇED alanını 429 hektara çıkartmak için ÇED başvurusunda bulundu.
Kapasite artışı projesinin üretim süresi 6 yıl, rehabilitasyon süresi ise 2 yıl olarak belirlenirken, projenin toplam ömrünün 8 yıl olduğu proje dosyasında yer aldı. Projenin sağlayacağı istihdam ise yalnızca 80 kişi olarak belirlendi.
Üretim miktarı, yılda 3 adet açık ocaktan 950 bin ton ve yeraltı galerilerinden 250 bin ton olmak üzere toplam 1 milyon 200 bin ton olarak belirlendi. Proje ömrü boyunca ise üretim miktarı 7,2 milyon ton cevher, 31,4 milyon ton pasa olmak üzere toplam kazı miktarı 38,6 milyon ton olacağı ifade edildi.
(TP)