"Dünyada savaşla bağlantısı olan tüm aktörler şaşkınlık geçiriyor, aktörlerin bu şaşkınlığı militarizmle kapatma eğilimi var. Türkiye'deki tüm kurumlar ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de bu yola başvuruyor."
Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) PKK'den ziyade "Tarihi bir Kürt isyanının yanındayım, devamıyım" diyerek pazarlık gücü bulma eğiliminde olduğunu ifade etti.
DTP Mardin milletvekili Emine Ayna ve Kürt siyasetçi Tarık Ziya Ekinci'yse DTP'nin Diyarbakır Kongresi'nden çıkan sonuç bildirgesinin Kürt sorununun çözümü için bir öneri olarak yorumlanması gerektiğini söyledi.
"Beğenilir ya da beğenilmez ama tartışılmalı..."
"Sadece Kürtler için değil, Türkiye için..."
Nüfusu 80 milyona yaklaşan bir ülkenin merkezden yönetilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Ekinci, eyalet sisteminin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve katılımcı demokrasinin sağlanması için önemli olduğunu vurguladı.
"Bu çözüm tüm Türkiye için göz önünde bulundurulmalı. Kürt sorununun çözümü için Türkiye'nin bir yol haritası şimdiye kadar olmadı. Bu haritayı ortaya atanları hapse tıkadılar. DTP bir öneride bulunuyor; beğenmezseniz, yenisini geliştirirsiniz. Teröre odaklanmış ululsalcı bir duruş Türkiye'yi bir yere götürmez."
"Bürokratik yapıyı bu ülkede yaşayan kimse hak etmiyor"
Ayna, üniter devlet yapısını bozan bir sistem önermediklerini savundu, "Eğer üniter yapıyı bozmak isteseydik 'Kürt Federe Devleti' der işin içinden çıkardık" dedi.
"Özgürlük ve haklarla altı dolmadığında cumhuriyet anlamını kaybediyor. Demokratik özerkliği bu anlamda değerlendirmek gerek. Biz farklı etnik gurupların, hak ve özgürlüklerin önünün açılmasını istiyoruz. Irak'taki gibi bir özerklik değil kastettiğimiz."
Ayna yapmaya çalıştıklarının merkezin yükünü hafifletmek ve devletin küçülmesi olduğunun altını çizdi.
"Bölücü değiliz"
"Siyasi çözümden ne anladığımız uzun süredir soruluyordu. Bu dönem açıklamamızın nedeni, aramızdaki tartışmaların şimdi olgunlaşması. 'Teskereye karşıyız, askeri yöntemlere karşıyız dediğimizde bize 'Bölücü' deniyor. Biz de bölücü olmadığımızı ispatlamak ve çözüm önerimizi ortaya koymak istedik."
Açıklamanın Meclis'teki durumlarını zorlaştıracağını anlatan Ayna, "Irkçılığın, faşistliğin, militarizmin pompalandığı" bir dönemde DTP'nin bu zorluğu önemsemediğini belirtti, ne şekilde olursa olsun tartışılmasının bile Kürt sorununun çözümüne fayda sağlayacağını söyledi.
"DTP, PKK'nin gücünü kendine entegre etmek istiyor"
Anayasasında Türklüğü barındırmaya çalışan bir yapıda, Türk milliyetçiliğinin yükseldiği bir atmosferde DTP'nin şu anda böyle bir çıkış yapmasının barışa katkı sağlayamayacağını belirten Ersanlı, Ertuğrul Özkök gibi gazeteciler savaş kışkırtıcılığı yapmadığı sürece DTP'nin Meclis'te demokratik açılım yapma imkanı bulabileceğini kaydetti.
"Talabani de PKK, Irak'a entegre olmalı diyor. Demek ki o askeri gücü kendi gücüne entegre etmek istiyor. DTP'ninki de böyle bir şey..." (GG/NZ)