*Fotoğraf: Pinterest
Pek çok ülkede haziran ayının üçüncü pazarı kutlanan babalar günü, ilk olarak 19 Haziran 1910 tarihinde Washington'un Spokane şehrinde kutlandı.
Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini söyledi.
Dodd'un babası annelerinin yokluğunda 6 çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelendi.
İlk kutlama 19 Haziran 1910'da yapıldı. 1924 yılında ABD Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmedi.
1966 yılında ise o dönemin Başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı.
1972 yılında ise başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edildi.
- >> Katolikler ise Babalar Günü olarak farklı bir tarihi kutlarlar. Onlar bu kutlamayı dini açıdan ele alıp Hıristiyanlık peygamberi İsa'nın babası anısına, Mart ayının 19. gününü St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan ediyorlar.
Çalışan babaların hakları ne?
Türkiye'de özel sektör çalışanlarının babalık izni sadece 5 gün. Türkiye'de yeni babalara, bebekleriyle daha çok zaman geçirsinler, iş özel yaşam dengelerini kurabilsinler diye ekstra babalık izni veren şirketlerin sayısı hızla artıyor. Türkiye'de yeni baba olmuş çalışanına 14 - 16 hafta izin veren şirketler var.
- >> İş Kanunu'na göre Türkiye'de yeni baba olan özel sektör çalışanlarının izin hakkı sadece 5 gün. Devlet memurlarından ise bu süre 10 gün.
bu şirketlerden bazıları, Pfizer Türkiye, Vodafone, Novartis, P&G ve Eczacıbaşı Topluluğu.
Pfizer Türkiye, mart ayında babalara doğum izninde düzenlemeye gitti. Firmanın çalışanlarına babalık izni 3 farklı seçenekten oluşuyor.
3 haftadan 12 haftaya kadar
Blok izin, 12 hafta olarak tek seferde kullanabiliyor. Esnek izin, isteyen hemen doğum sonrasında, isteyen bebeği 1 yaşına gelene kadar dilediği zaman kullanabiliyor. Kucaklayıcı izin ise 2020'den itibaren baba olanların faydalanabildiği bir hak oluyor.
Eczacıbaşı Topluluğu ise, baba adaylarının doğum sonrası babalık izinlerini üç haftaya çıkardı. Eczacıbaşı çalışanları babalık izni süresini doğumdan sonra üç hafta, devamındaki dönemde ise üç haftaya kadar haftada bir gün olarak uygulamaya başladı.
Vodafone da yeni babalara 16 hafta izin verirken, Novartis 14 hafta, P&G ise 8 hafta babalık izni veriyor.
bianet'ten
Bir çocuğun yetiştirilmesinde anne ve babanın eşit derece sorumlu olduğunu hatırlarak, babaların kamu ve özel sektörde daha fazla desteklenmesini ve babalık izin sürelerini uzatan firmaların sayısının artmasını diliyoruz. bianet ekibi olarak, tüm babaların Babalar Günü'nü kutluyoruz. (RT)