İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü emekli öğretim üyesi, iktisatçı, feminist Tülay Arın'ın cenazesi bugün ailesi, akademiden ve feminist çevreden yakınlarının katılımıyla Kilyos mezarlığına defnedildi.
Prof. Dr. Arın önceki gün Fethiye'de geçirdiği kalp krizi ardından yaşamını yitirmişti.
Arın için bu sabah (2 Eylül) saat 10.00'da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde (Beyazıt Kampüsü) de bir tören yapıldı.
Feminist çevre, Sosyalist Feminist Kolektif, Mor Çatı, 11. Tez Çevresi, iktisatçı ve akademi çevresinden törene katılanlardan bazıları şöyle:
Ufuk Uras, Nur Serter, Toktamış Ateş, Serpil Çakır, Gülnur Acar Savran, İzzettin Önder, Zelal Yalçın, Necla Akgökçe, Şadi Ozansü, Şule Torun, Banu Paker, Şahika Yüksel, Eser Öztunalı, Stella Ovadia, Gülsun Kanat, Minu, Beril Eyüboğlu, Fatma Mefkure Budak, Canan Arın.
Necla Akgökçe okulda yapılan resmi törende İzzettin Önder'in Arın'ın marksist kimliğine değinen konuşmasının önemli olduğunu söyledi.
Zelal Yalçın, Arın hakkında yapılan konuşmalarda onun iktisatçı ve feminist çevreye ne büyük katkılarının olduğunun, akademide az rastlanır derecede ön açıcı olduğunun altının çizildiğini aktardı.
Tülay Arın kimdir?
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden emekli olan ve Sosyalist Feminist Kolektif'in destekçileri arasında bulunan Arın, sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, kadın emeğinin ekonomideki yeri, iktisadi krizler gibi konularda yaptığı çalışmalarla biliniyordu. Arın, üniversite özerkliği, üniversite çalışanlarının örgütlenme hakkı ve parasız eğitim için de mücadele etmişti.
Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde tamamlayan Arın, doktorasını George Washington Üniversitesi'nden aldı.
1977'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlayan Arın, George Washington Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ankara Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi'nde de dersler verdi.
Tarih Vakfı'nın kurucu üyeleri arasındaydı. TCK 301. maddenin kaldırılması için imza veren aydınlar arasında yer aldı. Öğretim Elemanları Sendikası'nın (ÖES) kurucuları arasındaydı. Öğretim Üyeleri Derneği'nde de çalıştı.
Belge Yayınları'nın 11. Tez kitap dizisinin oluşturucularından biriydi. Maliye politikalarının yanı sıra, kapitalizm eleştirisi konusunda çevirileri ve makaleleri derlemelerde yer aldı. (EZÖ)