Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Merkez Yönetim Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) toplu taşıma ücretlerine yaptığı zamma ilişkin açıklama yaptı.
Zammın geri çekilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Çalışan, emekli, işçi ve memurların ücretleri yoksulluk sınırının altında iken, nüfusumuzun yüzde 20’den fazlası açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye çalışırken, nüfusumuzun çok büyük bir kesimini oluşturan yoksul tüketiciyi etkileyen bu ve diğer zamların gerekçeleri ne olursa olsun kabul edilmesi mümkün değildir.
TIKLAYIN-İstanbul'da Toplu Ulaşıma Zam: Tam Bilet 3,50 Lira
“2.5 yıldır zam yapılmaması gerekçe olamaz”
“İstanbul Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında esnaf temsilcilerinin önerisi ile alınan yüzde 35’lik fahiş zam kararına iki buçuk yıldır zam yapılmaması haklı bir gerekçe olarak görülemez.
“Yine, ülke genelinde her alandaki girdi fiyatları, benzinden yedek parçaya en pahalı kalemlerin ülkesi olmamız da İBB’nin zam konusunda merkezi hükümete uyması sonucunu doğurmamalıdır. İBB’ye yakışan zam kararından geri dönmektir.
“Bu zam tüketici haklarına aykırı”
“Ülkemizin de kabul ettiği Evrensel Tüketici Haklarından biri olan ulaşım hakkını da içerisinde barındıran ‘Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı’, diğeri ise hizmetin en uygun fiyattan sunulmasını gerektiren ‘Tüketicilerin Ekonomik Çıkarlarının Korunması Hakkı’dır. Ulaşıma yapılan yüzde 35’lik zam uygulaması tüketicinin bu haklarına aykırılık teşkil etmektedir.
“Ulaşım ücretsiz olması gereken temel bir haktır”
“Sosyal devlet olma gereği sübvanse edilmesi gereken toplu ulaşım giderlerinin tüm yükünün tüketicilere/vatandaşlarımıza yüklenmesi sosyal belediyecilik/sosyal devlet ilkesine ayrılık teşkil etmektedir. Anayasamızın 172. Maddesinde; ‘Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder’ hükmünden hareketle zam kararının geri çekilmesini biz tüketiciler olarak talep ediyor yetkilileri göreve davet ediyoruz.
“Ulaşım ücretsiz olması gereken temel bir hak olup kamu hizmeti olarak sunulması gerekmektedir. Bunu sağlamak yerel yönetimler ve merkezi hükümetlerin görevidir. Ulaşıma yapılan zamlar, temel ihtiyaçlara yapılan diğer zamlar gibi yaşam hakkına saldırı anlamına gelmektedir. Açlık sınırında yaşayan vatandaşlarımızı ulaşım hakkından mahrum etmek anlamına gelmektedir.”
İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), 6 Şubat 2020 tarihli toplantıda İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (İSTESOB) teklifiyle, İstanbul'daki toplu taşıma ücretlerinde artışa gidilmesi yönünde karar almıştı. Yarın (10 Şubat Pazartesi) uygulamaya konulacak yeni toplu taşıma tarifesinde; 2,60 lira olan tam elektronik bilet 3,50 lira, 1,25 lira olan öğrenci bileti 1,75 lira olacak. 205 lira olan Tam Mavi Kart 275 lira, 40 lira olan Öğrenci Mavi Kartı ise 50 liradan satılacak. Vapur tarifeleriŞehir Hatları Vapurları ve bilet entegrasyonuna dahil deniz motorlarında da 2,60 lira olan hatlar 3,50 lira, 2,70 lira olan hatlar 3,65 lira, 3 lira olan hatlar 4 lira olacak. İBB'den konuya ilişkin yapılan resmi açıklamada İstanbul'da 25 Mayıs 2017'den bu yana yaklaşık 3 yıllık süre boyunca toplu taşıma bilet ücretlerinde herhangi bir artış yapılmadığı belirterek, "Bu süre zarfında yakıt, enflasyon, asgari ücret ve işletme maliyetlerinde yaşanan artışlar nedeniyle, toplu taşıma maliyetleri yaklaşık yüzde 43 oranında yükseldi" dedi. |
(RT)