Fotoğraf: AA
Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin ve Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal 15 Mart Dünya Tüketiciler günü nedeniyle ayrı ayrı yaptıkları yazılı basın açıklamasında 'Tüketici Bakanlığı' kurulması çağrısında bulundu.
TÖF Başkanı Engin, pandemi döneminde hak ihlallerinin farklı bir boyut kazandığını belirterek “Hak arama mücadelesi daha etkili ve yoğun emek harcamayı zorunlu hale getirdi” dedi. Engin ayrıca 2020’de var olan sıkıntıların daha da arttığını ifade etti.
Engin “Adil vergi toplamak yerine her yıl artırılan dolaylı vergiler ve tüketim maddelerine yapılan yüksek oranlı zamlarla yükü tüketici yurttaşa yükleyen kamu otoritesinin uygulamaları devam etmektedir” dedi.
Telekomünikasyon, bankacılık, eğitim, gıda, sigortacılık, ve diğer sektörlerde yaşanan, ayıplı mal ve hizmetlerin, eksik ifaların, haksız sözleşme şartlarının, satış sonrası hizmetlere ilişkin haksız, yasa tanımaz uygulamaların devam ettiğini belirten Engin sözlerine şöyle devam etti:
“Yürürlüğe girdiği Eylül 1995’ten bu yana Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun işleyişinde ve tüketicilerin yaşadıkları uyuşmazlıklardan kaynaklı sorunlara ilişkin geçen 35 yılı aşkın süreçte gelinen noktaya baktığımızda gelişmelerin olması gereken noktada olmadığı açıktır.
“Kamu otoritesi, Anayasanın 172. maddesi ile Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amaç maddesinde belirtilen gönüllü tüketici örgütlenmelerinin desteklenmesine yönelik sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirmemişlerdir.
“Bugün Ticaret Bakanlığının Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, kanunun uygulanmasında tüketiciyi korumakla yetkili kılınması başlangıçtan günümüze adil, gerçekçi ve objektif bir yaklaşım bir uygulama olmadığı gerçeği bugün bir kez daha ortaya çıkmıştır.
“Almanya Federal Tüketici Bakanlığı örneğinde ve birçok ülke olduğu gibi, ülkemizde de tüketicinin korunması konusuna objektif bir bakış açısıyla yaklaşılarak, konunun özü gereği ülke gerçekleri ile tüketici ihtiyaçlarını öncelikli olarak tespit edecek, tüketicinin haklarına ilişkin düzenlemeleri gerçek anlamda somut bir biçimde yapacak ve yürütecek bir idari yapının kurulması ve bu yapının da nihai olarak Tüketici Bakanlığı olması gerekliliği vardır.
“Bu sürecin sağlıklı işleyebilmesi için de konuyla ilgili yeniden yapılandırma süreci başlatılmalı ve zaman geçirilmeden gerekli yasal düzenlemeler yapılarak “Tüketici Bakanlığı” kurulmasının hayata geçirilmesi öncelikli ihtiyaç ve görev olarak karşımızda durmaktadır. “Bilincimizi geliştirelim, haklarımız sahip çıkalım. Bilinçli tüketici örgütlü tüketicidir.”
Bakal tüketicileri örgütlenmeye çağırdı
TÜKDES Başkanı Bakal ise tüketici haklarının her alanda hayata geçmesi için devlet kadar tüketicilerin de sorumluluklarının olduğunu söyledi. Tüketicileri, evrensel tüketici haklarına yönelik taleplerini daha gür bir sesle dile getirebilmeleri için sivil toplum kuruluşlarına üye olmaya çağırdı.
Bakal, "Tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması, sağlık ve güvenliğin korunması, ekonomik çıkarların korunması, bilgi edinme, eğitilme, zararların karşılanması, sesini duyurma, sağlıklı bir çevrede yaşama olarak belirlenen evrensel tüketici hakları bütün halinde okunup değerlendirildiğinde, bu haklardan biri olmadığında ötekilerin yaşanabilir ve sürdürülebilir dünya için yetersiz kalacağı açıkça ortadadır." değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa'nın, "Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder." hükmü gereğince kamu otoritesine mal ve hizmet alımlarından doğan uyuşmazlıklar yanında evrensel tüketici haklarının hayata geçirilmesi için bütüncül bir görev yüklediğini aktaran Bakal, Tüketici Bakanlığı'nın kurulmasının gündeme alınmasını beklediklerini ifade etti.
(HA)