"Olimpiyat ruhu"nun piyasa ekonomisine teslim edildiğini belirten Tükenmez, "Pierre de Coubertin olimpiyat oyunlarını insanların barış ve kardeşlik içerisinde kültürlerini yarıştırması olarak düşünüyordu. Birinci amaç insanların rakibini araç olarak kullanıp, kendini geliştirmesiydi" diyor.
Tükenmez, dünya rekorunu elinde tuttuğu 5 bin metre yarışında 12. olan Elvan Abeylegesse'nin "çok üzerine gidilmesini" de, devletlerin kendi prestijlerini göstermek istemeleri anlayışına bağlıyor.
"Olimpiyat ruhundan söz ediyoruz ama, insanların öncelikli amacı temel ihtiyaçlarını gidermektir. Elvan Abeylegesse ilk olarak, Etiyopya'daki yoksul ailesinin ve kendisinin hayatını güvence altına almak için koşuyor. Türkiye ise kendi prestijini göstermek için Elvan'ı destekliyor. Aynı anlayıştaki medyada da yarışları kazanamayan sporcular tüketilmeye çalışılıyor".
Olimpiyatlar "soğuk savaşa" dönüştü
Modern olimpiyatların farklı kültürlerden insanların birarada yaşayabilmesi fikrini güçlendirmek üzere ortaya çıktığını söyleyen Tükenmez, oyunların zaman içinde ülkelerin propagandalarını yaptıkları bir sahneye dönüştüğünü vurguluyor.
"Oyunlarda ülkelerin politikaları yarıştırılıyor. Spor, gösterişe dayalı bir propaganda aracına dönüştürüldü"
Tükenmez, 1980 Moskova olimpiyatlarının boykot edilmesi, olimpiyatların dostluk ve kardeşlikten çok soğuk savaşa dönüştüğünün göstergesiydi" diyor.
Tükenmez, devletlerin bu şekildeki yarışmasının, sporcuların da daha iyi ve hızlı olabilmek için bedenlerini örselemesine, dopinge yönelmelerine neden olduğunu belirtiyor.
"İnsan bedeninin ve performansının bir sınırı olduğunu düşünürsek, olimpiyatların da yarışma anlayışı dolayısıyla sona gittiğini düşünüyorum".
"Sponsorlar boykot edilmeliydi"
Sporun dünyanın en büyük endüstrilerinden birine dönüştüğünü söyleyen Tükenmez "Sadece futbolun dünyadaki cirosu 275 milyar dolardır. Bu endüstri içerisindeki sponsorluk da, sporcular aracılığıyla da insanları televizyona çekmek istiyor" diyor.
"Amaç televizyon ve reklam aracılığıyla insanlara spor ürünü aldırmak. Spora tam anlamıyla bir destek söz konusu değil".
Tükenmez, Nike gibi sponsor firmaların, özellikle çocuk emeğini kullandığını, sağlıksız koşullarda işçi çalıştırdığını vurgulayarak "Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) benzer firmalara boykot uygulaması gerekirdi" diyor. (ÖG/EÜ)