Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı son verilere göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 9,4 seviyesine geriledi.
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Temmuz’da Haziran’a göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişi oldu. İşsizlik oranı da 0,2 puan azaldı.
TÜİK, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,6, kadınlarda yüzde 12,9 olarak tahmin etti.
TÜİK zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranını ise (geniş tanımlı işsizlik) yüzde 22,7 olarak verdi. Bu 8,7 milyon kişiye tekabül ediyor.
İstihdam ve işgücünde artış
Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı yine Haziran’a göre 318 bin kişi arttı. 31 milyon 671 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı ise 0,5 puan artarak yüzde 48,4 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,7 iken kadınlarda yüzde 31,5 olarak gerçekleşti.
İşgücü ise 280 bin kişi artarak 34 milyon 962 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılma oranı 0,4 puan artarak yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,1 iken kadınlarda yüzde 36,1 oldu.
Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 18
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puanlık azalış ile yüzde 18 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,2, kadınlarda ise yüzde 23,1 olarak tahmin edildi.
Ayrıca Temmuz’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 44,5 saat oldu.
DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik artıyor
TÜİK’in yayımladığı istatistiklerin ardından bir “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü” başlığıyla bilgilendirme raporu hazırlayan DİSK-AR, geniş tanımlı işsizliğin yüksekliğine dikkat çekti.
“TÜİK’e göre pandemi öncesinde, 2019 Temmuz’da yüzde 13,9 olan dar tanımlı işsizlik Temmuz 2023’te yüzde 9,4 olarak gerçekleşti. Ancak aynı yıllarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,3’ten yüzde 22,7’ye yükseldi. Son 1 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 8,4 milyondan 8,7 milyona çıktı. Covid-19 pandemisi sonrası geniş tanımlı işsizlik oranı 3,4 puan, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 2 milyon 136 bin kişi arttı” dedi.
Dar ve geniş tanımlı işsizlik oranı arasındaki farkın 13,3 puan olduğunu belirten DİSK-AR, makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni olarak zamana bağlı eksik istihdam sayısını, ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısındaki artıştı sıraladı.
DİSK-AR raporunda ayrıca resmi işsizlerin yaklaşık yüzde 90’ının işsizlik ödeneği alamadığını ifade etti.
Buna gerekçe olarak da “işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olmasını ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılmasını” gösterdi.
Raporda “Temmuz 2023’te TÜİK toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 291 bin kişi olarak açıkladı. İŞKUR’un Temmuz 2023 verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 367 bin 462’de kaldı. Temmuz 2023’te resmi işsizlerin sadece yüzde 11,2’si işsizlik ödeneği alabildi. 3 milyona yakın işsiz işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı. Bu da işsizlerin yaklaşık yüzde 90’ının işsizlik ödeneği alamadığı anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.
Dar ve geniş tanımlı işsizlik nedir? |
Dar tanımlı işsizlik: Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan kişilerden iş aramak için son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 ve daha yukarı yaştaki kişiler. Geniş tanımlı işsizlik: Dar tanımlı işsizliğe; iş bulma ümidini kaybeden, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan, mevsimlik çalışan ve zamana bağlı eksik çalışanların eklenmesiyle bulunan işsizlik türü. |
TIKLAYIN - 11 soruda işsizlik sonrası sosyal haklar
TIKLAYIN - Bir işsiz nasıl yaşıyor, ne düşünüyor: İnsan gibi yaşayamıyoruz
(HA)