Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı yılın ilk üç ayında ekonominin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 küçüldüğünü açıkladı.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Araştırma Görevlisi Barış Alp Özden'e göre tam da Türkiye ekonomisinde 'erken toparlanmanın' yaşanacağı, 'tünelin ucunda ışığın göründüğü' yorumları yapılırken yapılan açıklamanın Türkiye'nin krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu gösteriyor.
"Fatura yine emekçiye"
Rakamları bianet'e değerlendiren Özden "Aslında küçülmenin detaylarına biraz daha yakından baktığımızda ücretlerdeki düşüş ve işten çıkarmaların sonucunda iç talepte yaşanan daralmanın yüzde 14'lük küçülmenin esas sorumlusu olduğunu görüyoruz" dedi.
"Resmi istatistiklere göre ücretlerin nominal olarak da, yani enflasyondan arındırılmış haliyle de, düşmeye başladığı, işsiz sayısının yedi milyona dayandığı bir ortamda hanelerin harcamaları da doğal olarak azalıyor. 2009 ilk çeyrek sonuçlarına baktığımızda gerçekten de hane halkı tüketim harcamalarının yüzde 9'dan fazla azaldığını, bunun da küçülmeye katkısının yüzde 7'ye yakın olduğu görülüyor. Üretim ve finansmanı artan oranlarda dışarıya bağımlı hale gelince dış talepteki düşüş özel yatırım harcamalarını da dibe vurdurmuş durumda."
"İkinci çeyrek döneminin rakamları açıklandığında yapılan bütçe harcamalarının etkisiyle muhtemelen daha ılımlı bir küçülmeyle karşılaşacağız" diyen Özden "ama bu da daha ziyade sermayeyi desteklemeye yönelik ve kısa süreli etkiye sahip harcamalar olduğu için bütçe dengelerini bozacak ve faturayı yine emekçilerin sırtına yıkacak nitelikte" diyor.
Özden'e göre "Bütçe rakamları ücretlerdeki erimeye ve işten çıkarmalara engel olunmadığını; iç talebin, tüketimin canlandırılmasına yönelik tedbirler alınmadığı sürece ekonomiyi canlandırma, krizi aşma yönünde herhangi bir şey yapılmış olamayacağının göstergesi."(BÇ)