Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ocak ayı işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını" söyledi.
İşsiz olduğu halde iş bulma ümidi olmayanları, iş aramayanları ve mevsimlik işçileri de dâhil edildiğinde Türkiye'deki gerçek işsiz sayısının 6 milyon 334 bin olduğunu kaydeden DİSK "Buna göre bir yıl içinde işsiz sayısı 1 milyon 59 bin kişi arttı. İşsizlik oranı da bir yılda yüzde 3,9 yükseldiğini" açıkladı.
TÜİK Ocak 2009'da işsiz sayısının 3 milyon 650 bine çıktığını ve işsizlik oranının yüzde 15,5'e yükseldiğini, buna göre bir yıl içinde işsiz sayısı 1 milyon 59 bin kişi arttı. İşsizlik oranı da bir yılda yüzde 3,9 yükseldiğini açıklamıştı.
Gerçek işsiz sayısı 6 milyon 334 bin
Açıklanan resmi rakamların yaşanan gerçeği yansıtmamakla birlikte ekonomik krizin boyutlarını gösterdiği belirtilen açıklamada DİSK, nüfus projeksiyonu gerekçesiyle 2008 yılının ocak ayı verilerini revize eden TÜİK'i eleştirdi.
"TÜİK’in bütün bu revizyon çalışmalarında sosyal veriler nedense hep eskisine göre küçük çıkmaktadır. Bu seferde böyle oldu. Revize edilen 2008 Ocak işgücü rakamı, eskisine göre 291 bin kişi küçüktür. Bu fark bütün hesaplamaları önemli ölçüde etkileyecek büyüklükte. İkinci revizyon işgücüne katılım oranının düşürülmesidir. Eski 2008 Ocak İşgücüne Katılım Oranı (İKO) yüzde 45,7 iken revize edilen oran yüzde 44,4."
"Hükümet beş değil 10 paket hazırlasa da krize çözüm olamaz"
Krize karşı geçici, dar, toplumun büyük çoğunluğunu kavramayan düzenlemelerin sorunu çözemeyeceğine dikkat çeken DİSK, Kasım 2008'de yayınlanan "Sosyal Dayanışma Programı", Ocak'ta yayınlanan "Krize Karşı Sosyal Program" ve bu ay yayınlanan "Krize Karşı Sosyal Program" raporlarındaki önerilerin hala güncelliğini koruduğunu söyledi.
Krize karşı bütünsel, tutarlı, dar olmayan ve uzun vadeli sosyal bir programı hayata geçirilmediği sürece, toplum çaresizlik içinde bırakılmış, geleceği karartılacak diyen DİSK'in önerilerinden başlıca önerileri şöyle:
- İstihdamın korunması ve işsizliğin azaltılması için çalışma saatleri düşürülsün,
- Kamu yatırımlarının genişletilsin,
- Zor durumdaki kuruluşlara istihdamı koruma şartıyla kaynak aktarılsın,
- Hayat pahalılığına karşı satın alma günü artıran ve hanelere gelir aktaran önlemler ve kamu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılsın
- İşsizlik sigorta koşullarının iyileştirilmesi.
"AKP hükümetinin krize karşı beş paket hazırladığını gerekirse yenilerini hazırlayabileceğini söylediğini" anımsatan DİSK, "Hükümet mevcut anlayışını devam ettirdiği, sosyal tarafları dikkate almadığı sürece isterse 7 isterse 10 paket hazırlasın, krize çare olamayacak" dedi.(BÇ)