Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Kasım ayı enflasyonu beklentilerin altında gerçekleşti. Yıllık enflasyon 15 yılın zirvesi olan yüzde 25.24'ten yüzde 21,62'ye geriledi. Enflasyon 2017'den beri ilk kez aylık bazda düşmüş oldu: Yüzde 1,44.
Sosyal medya üzerinden konuyla ilgili fikirlerini belirten uzmanlar Mahfi Eğilmez, Ümit Akçay, Cem Başlevent, Mustafa Sönmez, Cem Toker ve Emre Alkın'ın yorumlarını derledik. Aylık Enflasyon oranının uzun aradan sonra yüzde 1,44 düşmesini değerlendiren uzmanların ortak yorumu TUİK'in açıkladığı rakamların inandırıcı olmadığı yönünde.
TIKLAYIN - Enflasyon 2017'den Beri İlk Kez Aylık Bazda Düştü: Yüzde 1,44
Cem Toker: Türkiye'de yeni ekonomi kuralı..
Liberal Demokratik Parti eski Genel Başkanı Cem Toker, enflasyonun düşmesiyle ilgili TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı'ın 6 Ekim'de görevinden alınmasına atıf yaptı:
"Yeni Türkiye'de yeni ekonomi kuralı... Enflasyonu yüksek çıkaran bürokratı kapının önüne koyarsanız, ertesi ay enflasyon düşer..."
Bakan Albayrak: Programın bir başarısıHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyondaki düşüşü şu şekilde yorumladı: Eylül ayındaki yüksek enflasyon sonrasında atılan adımların ve Enflasyonla Topyekun Mücadele programının başarısını ortaya koymuştur. Dengelenme süreci kur ve faizlerden sonra enflasyon rakamlarında da etkisini göstermeye başlamıştır. Bu tablo enflasyonda düşüşün güçlü bir şekilde başladığını ve bu düşüş eğiliminin süreceğini göstermektedir. |
Mahfi Eğilmez: Kur ve enflasyon birbirini aşağı çekiyor
Ekonomist Mahfi Eğilmez Twitter üzerinden yaptığı ankette takipçilerine TÜİK'in açıkladığı 2018 yılı Kasım ayı enflasyon rakamının doğruluna inanıp inanmadıklarını sordu. 17,888'nin oy kullandığı ankette, katılanların yüzde 88'i inanmıyorum dedi.
Eğilmez "Kurdaki düşüş enflasyonu, enflasyondaki düşüş kuru aşağıya çekiyor" dedi.
Enflasyondaki düşüş konusundaki anketin sonuçları: Ankete katılan sayısı: 17.888. Düşüşe inanmayanların oranı % 88, inananların oranı % 12. Anket ayrıca TÜİK'in, açıkladığı enflasyon oranı konusunda çok ciddi bir inanılırlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. pic.twitter.com/jo9BAopSR2
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) 3 Aralık 2018
Ümit Akçay: Krizin ilerleyen aşamaları daha zor olacak
Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu'nda ders veren Doç. Dr. Ümit Akçay açıklanan rakamların sürpriz olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Tıpkı dış ticaret rakamlarındaki gibi, burada da ekonomik daralmanın farklı görünümleri ile karşı karşıyayız. Yaşadığımız süreci bütünsel olarak değerlendirmek gerekiyor. Döviz krizi, sürecin sadece bir aşamasıydı. Şu anda halen etkileri ekonomiye yayılıyor, üfe-tüfe farkı azalmakla birlikte halen sürüyor. Krizin ilerleyen aşamaları daha zor olacak."
Prof. Dr. Cem Başlevent: Vergi indirimleri belirleyici olmuş
"Kasımda yüzde 1,44 azalan TÜFE'nin detayına bakıldığında enflasyonla topyekun mücadelenin gıdada çok sınırlı, giyimde ise tamamen palavra olduğu görülüyor. Akaryakıttaki indirim ve beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri belirleyici olmuş."
Ekonomist Mustafa Sönmez: Vergi indirimi etkili
"İç talebin gerilemesiyle küçülen ekonomide, dövizin fiyatında da, birçok malın fiyatında da düşme başlar. TÜFE'nin yüzde 1,44 düşmesinde vergi indirimi etkili fakat bunlar olmasa da fiyatların sert artışı sürmezdi. Son 2 ayda TÜFE'de de 8.5 puan artış var, nasıl sürsün?
YEP hedefi olan yüzde 20,8 e ulaşmak için Aralık ta fiyatların hiç artmaması gerekiyor. Yüzde 1 artış olsa yıl yüzde 22 ile kapanıyor."
Ekonomist Emre Alkın: Sakinleşme
"Dolar düştü, vergi indi, akaryakıt geriledi. "Düşüş Eğilimi" değil de, "sakinleşme" diye tarif etmekte fayda var. "Eğilim" demek için birkaç ay geçmesi gerekir. Büyümenin yavaşladığını da unutmayalım."
(HA)