Fotoğraf: Twitter
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan ortaokul ve liselerde Medeniyet ve Düşünce Kulübü’nün kurulmasını sağlayan protokolü iptal ettirdi.
Eğitim Sen'in protokolün iptal edilmesine ilişkin dava açtı. Danıştay 8. Dairesi, Resmi/Özel Temel Eğitim ve Ortaöğretim Kurumları ‘Değerler Eğitimi ve Sosyal Etkinlikler’ Usul ve Uygulama Esasları’nın imam hatip liseleri dışındaki tüm eğitim kurumlarında yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Danıştay’ın kararını bianet’e değerlendiren Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Protokol; tüm özel ve kamu okullarında Medeniyetler Kulübü’nün kurulacağını söylüyor. Bu kulübe bir rehber öğretmen atanacak. Milli Eğitim Bakanlığı kendi bünyesindeki bir faaliyeti TÜGVA’ya teslim etmiş oluyordu. Bu çok büyük sorunlar doğuracaktı" dedi.
"MEB görevini devredemez"
Kararın imam hatip liselerini kapsamadığını belirten Bozdoğan, şöyle devam etti: "Danıştay’da Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, ancak kendi faaliyet alanı içindeki okullar için protokol imzalayabilir, tüm okullar için yapamaz. Bu nedenle imam hatipler dışındaki diğer okullar için yürütmenin durdurulması kararı verdi.
"Yani sadece imam hatip okullarında bu kulüpler kurulabilecek. Danıştay esasa girdiğinde daha iyi bir karar çıkacağını düşüyoruz. Daha önce bu şekildeki protokollerin iptali için yaptığımız başvurularda Danıştay, ‘eğitim kamusal bir hizmettir, devletin görevidir ve Milli Eğitim Bakanlığı bu görevini devredemez’ demişti. Esastan görüşüldüğünde Danıştay’ın yine tamamen durdurucağını düşünüyoruz."
"Çok fazla protokol var"
"TÜGVA'nın Türkiye'deki eğitim sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğuna dair bir adım atılmaya çalışılıyor" diyen Bozdoğan, son olarak şunları söyledi: “Medeniyetler Kulübü adı altında okullar ve öğrencilerle ilişki kurmaya çalışıyorlar. Eğitim sisteminin parçası olmaya çalışıyorlar. Biz bunu engellemiş olduk. Çok fazla imzalanan protokol var, hepsini takip etmeye adım atmaya çalışıyoruz.
"Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmeden önce Milli Eğitim Bakanlığı ile bir toplantı gerçekleştirdik. Bakanlık müsteşarı Yusuf Tekin’di, biz o toplantıda protokoller meselesini gündeme getirdik. Protokollerin, MEB ile tarikatlar ve cemaatler arasında ikili yapı oluşturduğunu, Milli Eğitimin temel hedeflerini ortadan kaldırdığını söyledik.
"Yusuf Tekin, eleştirilerimize karşılık, protokollerin bakanlığın resmi politikasını yansıttığını söyledi. ‘Biz içinden çıktığımız kurumlarla bu yakın ilişkileri sürdürürüz, yarın siz de iktidara geldiğinizde siz de aynısı yaparsınız’ dedi. Yani kamu kurumları siyasal fayda üzerinden yönetiliyor. Bu durumun engellenmesi için kamuoyunun bu konuda duyarlılığının artması gerekiyor. Bakan değişmiş olmasına rağmen bu politika aynı devam ediyor."
TÜGVA hakkında
TÜGVA "Gençliğin Geleceği, Geleceğin Gençliği" sloganıyla 2014 yılında kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olması, açılışlarına Bilal Erdoğan ve AKP temsilcilerinin katılması nedeniyle kamuoyunda "AKP'nin gençlik içinde örgütlenmesi amacıyla kurulduğu" ifade edildi.
Genel merkez binasında, çalışma ofisleri, spor kompleksi, toplantı odaları, derslikler, sinema salonu ve 'TÜGVA kıraathanesi' bulunan vakıf, kültürel, sanatsal, sportif ve manevi yönden donanımlı ve bilinçli insanlar yetiştirmeyi amaç edindiğini belirtiyor. (RT)