Haklılığı, 29 Eylül 1972'de yayın hayatına başlayan Milliyet Sanat'ın 30. doğum günü pastasını kesmeye getirdiği yeni tarzla ortaya çıktı.
Alkışlar eşliğinde, müthiş bir dansla "his"lerini ifade etti: Heyecan, mutluluk, telaş, biraz da gurur elbette... Yorgunluğu da eklemek gerekiyor. Olmasın mı? Eryılmaz, Pazar için Radikal 2'yi, Perşembe için Milliyet Kültür Sanat ekini, her ayın 1'i için Milliyet Sanat dergisini çıkarıyor arkadaşlarıyla birlikte...
Gazetecilik, hocalık, babalık
Bu kadar da değil, iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri veriyor, konferanslarda gazeteciliği tartışıyor, çağrıldığı tüm gezilere katılıyor. Bu arada, kendini biraz ihmal etse de, oğlu Hüseyin için yaşamayı sürdürüyor. IPS İletişim Vakfı'na haftada bir uğrayıp hiçbir şeyi beğenmemeyi ve herkesi azarlamayı da ihmal etmiyor!
Onun işi zor. İşinin zorluğu, Pazartesi akşamı Park Orman'daki kutlamada, yaygın medya kutlamalarının "medya, edebyat, tiyatro, resim, müzik dünyası"nın önde gelen isimlerinin oluşturduğu bildik davetli listesini aşan tablodan da belli.
30 yılın öyküsü
Hayat Milliyet gazetesinin haftalık eki olarak başlayan Milliyet Sanat bir yıl içinde gazeteden bağımsızlaştı. Milliyet Sanat denince akla önce iki isim geldi: Zeynep Oral ve Akal Atilla
Oral, "ek olarak çıkarken bile, hep dergi dedik" diyor. "Milliyet gazetesinin olanaklarından yararlanarak Türkiye'nin her yerindeki muhabirlerimizle nerede sanat varsa orada olduk. Dergimiz hem Türkiye'yi hem dünyayı kapsasın istedik."
Oral, bir röportajında, dergide yer alan isimleri sıralıyor: Behçet Necatigil, Onat Kutlar, Yavuzer Çetinkaya, Abidin Dino, Server Tanilli, Muhsin Ertuğrul, Bedrettin Cömert, Yaşar Kemal, Bülent Erkmen, Ara Güler...
Dergiye yazanlar yazmakla bitmiyor aslında: Adalet Ağaoğlu, Sevgi Soysal, Murat Belge, Melih Cevdet, Salah Birsel, Seçkin Selvi, Ayfer Tunç...
Kapaklar ve bugünün kadrosu
Derginin, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası ilk sayısının kapağı, "Savaş ve Edebiyat" idi. "Suçlu olan düşünce hangisi", "Her Cumartesi Çaresizliği Sesi", "Berlin Duvarı" "Mozart", "Yılmaz Güney" derginin kapaklarından bir kaçı.
Bugünün Milliyet Sanat'ını ise, Alin Taşçıyan, Filiz Aygündüz, Sema Aslan, Aslı Onat, Yasemin Bay, Ayla Dündar, Emin Ayyıldız ve Nazan Özcan çıkarıyorlar. Murathan Mungan, Vivet Kanetti, Şebnem İşigüzel yazıyorlar.
Kimler vardı?
Park Orman'daki doğum gününde pek çok konuğun arasında Adalet Ağaoğlu, Ali Poyrazoğlu, Engin Cezzar, Yılmaz Erdoğan, Kenan Işık, Zeliha Berksoy, Nejat Yavaşoğulları, Balkan Naci, Orhan Alkaya, Füsun Akatlı, Feyza Hepçilingirler, Cengiz Turhan, Anna Turay, Deniz İnsel, Filiz Ali, Kemal Gökhan da vardılar.
Elbette, Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni Mehmet Y. Yılmaz ve gazete ile derginin çalışanlarının yanı sıra gazeteciler Lale Tayla, Yıldırım Türker, İpek Çalışlar, Oral Çalışlar, Nilgün Uysal, Nilay Karaelmas, Murat Çelikkan, Şenay Kalkan, Yazgülü Aldoğan da Milliyet Sanat'ı yalnız bırakmadılar.
Makarnalar ve iletişim öğrencileri
"İtalyan" olduğu söylenen açık büfenin en çok makarnalarının konuşulduğu partide, Sezen Aksu, Eryılmaz'ı çiçekleriyle yalnız bırakmadı. Türkan Şoray ise, kutlamaya denk gelen saatlerde çekimde olduğu için gelemedi ama telefonla ulaştı.
Eryılmaz, tüm konuklar gittikten sonra Park Orman'dan ayrılırken, en çok girişte görevli iletişim öğrencilerinin işlerinin nihayet bitmesine sevindi. Gençler, çok yorulmuşlardı. Belki de sonraki güne sınavları vardı... (NM)