Gazeteciler İçin Haber Atölyesi’nin üçüncü gününde Tuğrul Eryılmaz, "Gazeteciliğe Giriş" üzerine sunum yaptı. Atölyenin ikinci oturumunda ise Müge İplikçi, “Bir Öğle Vakti” başlıklı bir sunum yaparak, 5N1K tekniğiyle öyküleştirilmiş haber/yazı (feature writing) üzerine odaklandı, katılımcılarla birlikte yazı çalışması yaptı.
En temel şey gazete okumak
Gazetecilerin yapması gereken en temel şeyin gazete alıp okumak olduğunu ifade eden Eryılmaz, kendisini eski moda bir gazeteci olarak nitelendirerek, "Basın alanında üç önemli teori vardır, bunlar otoriteryen teori, liberter teori ve toplumsal sorumluluk teorisidir. Gazetecilerin hayatında da iki temel değer vardır, bunlar haber değeri ve editöryel değerdir" dedi.
“Basının ilk kuruluş amacı otoriteyi destekleme ve onun adına bilgi vermekti. Peki şu an bu farklı mı?” diyerek ifade özgürlüğünün önemine dikkat çekti.
Eryılmaz: Gazeteci, sesini duyuramayanların sesidir
Gazetecilik ilkelerini ‘Toplumsal Sorumluluk Kuramı’ çerçevesinde ele alan Eryılmaz, gazetecinin görevinin doğruyu bulmak olduğunu ve bunun yanı sıra haberleştirilen durumun nedenlerini de düşündürmesi gerektiğini ifade ederek “Gerçeği yakalamak, çatışmayı tartışma platformuna çekmek istiyorsanız, haberi iktidar diliyle değil, tarafsız bakış açısıyla yapmaya özen göstermelisiniz. Gazeteci, sesini duyuramayanların sesidir” dedi.
Haber nedir, haber değeri kriterleri, haber yazım teknikleri, haber yazımı kuralları ve nelerin haberleştirilebileceği üzerine konuşuldu. Eryılmaz katılımcılarla farklı tekniklerde haber yazımı uygulaması da yaptı.
Müge İplikçi’yle Bir Öğle Vakti
İkinci oturumda edebiyatçı Müge İplikçi, Sevgi Soysal’ın “Yenişehir’de Bir Öğle Vakti” kitabından çıkışla adını verdiği sunumunu, metin yazımı üzerine yaptı.
Metin yazımı oturumundan satır başlıkları şöyle:
- İnsan odaklı yazının öncelikli olarak bir temaya sahip olması gerekir.
- Yazılmak istenen konunun olabildiğince daraltılması,yazının geniş başlık sorunsalından kurtarılması gerekir.
- Haber içinde tema çoğu zaman atlanılmakta. Oysaki tema, damardan akan bir kan gibi yazının bütünlüğüne hakim ve her yerinde hissedilen olmalıdır.
İplikçi, konuşmasını iki oturuma ayırarak, katılımcılarla birlikte ilk bölümde 5N1K odaklı öyküleştirilmiş haber/yazı (feature writing) metin yazma çalışması yaptı. İkinci bölümde ise zincirleme öykücülük tekniği tartışıldı. Katılımcılardan yazı çalışması yapılması istendi. Atölyenin sonunda katılımcıların yazdığı yazılar, İplikçi'nin önerileri ve diğer katılımcılarla birlikte değerlendirildi. (SO)
Tuğrul Eryılmaz hakkında
Gazeteci, IPS iletişim Vakfı kurucusu ve yönetim kurulu üyesi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra çalışmalarını bir süre İngiltere'de sürdürdü. SBF'de yüksek lisans yaptı. Gazeteciliğe TRT Haber Merkezi'nde başladı. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 1981'de üniversiteden ayrıldıktan sonra İstanbul'da Haftalık, Nokta, Yeni Gündem, Sokak ve Milliyet Sanat dergileriyle Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde yayın yönetmeni olarak çalıştı, iletişim Fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi, veriyor. 2013 sonunda birçok gazeteciyle birlikte işten atılarak Radikal ek yayınlar yönetmenliğine son verildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2014 Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi.
Müge İplikçi hakkında
Müge İplikçi İstanbul’da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları ve Araştırma Bölümü ile The Ohio State University’deki yüksek lisans derecelerinin ardından öğretmenlik yaptı. Perende, Columbus’un Kadınları, Arkası Yarın, Transit Yolcular, Kısa Ömürlü Açelyalar, Tezcanlı Hayalet Avcıları ve Çok Özel İsimler Sözlüğü adlı yedi öykü kitabı var. Ardından beş romanı yayımlandı: Kül ve Yel, Cemre, Kafdağı, Civan ve Babamın Ardından. Yıkık Kentli Kadınlar ve Cımbızın Çektikleri (Ümran Kartal ile birlikte) adlı inceleme kitapları da bulunan Müge İplikçi, 1996’da Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü ve 1997’de Haldun Taner Öykü Ödülü üçüncülüğünü kazandı. Yazdığı ilk gençlik romanı olan Yalancı Şahit ÇGYD (Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği) tarafından Yılın En İyi Gençlik Romanı Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Yazar, bunun ardından bir diğer gençlik romanı olan Saklambaç’ı yazdı. İplikçi’nin dört çocuk kitabı daha var. Uçan Salı, Acayip Bir Deniz Yolculuğu, Kömür Karası Çocuk ve Dondurmam Tılsım. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi çerçevesinde çıkan Koşuyolu, Dünyalar Kadar adlı otobiyografik kitabında ise kendi çocukluğunun izini sürdü. Gezi direnişine katıldığı gençlerle Biz Orada Mutluyduk adlı bir de röportaj kitabı var. İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki yarı zamanlı öğretmenliğini ve Vatan gazetesindeki köşe yazarlığını sürdüren İplikçi’nin eserleri başta İngilizce ve Arapça olmak üzere birçok dile çevrildi. Yazar, aynı zamanda Medyascope.tv’de Zeytin Dalı adlı programı hazırlayıp sunuyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi ve Yargı Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. 15 Ekim'de Gazeteciler İçin Haber Atölyesi başladı. Atölye 23 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.