İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'la önceki gün (27 Eylül) yaptıkları görüşmedeki gözlemlerini aktaran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, "İmralı'da çok güçlü bir barış ve çözüm iradesi var ama devletten tereddütlüyüz. Çözüm mü yoksa tasfiye mi amaçlanıyor, bilinmiyor. Bunun netleştirilmesi gerekiyor" dedi.
Dicle Haber Ajansı'na (DİHA) göre Tuğluk, beş yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ziyarette Öcalan'ı, "son derece dinamik, canlı ve sürece hakim" bulduğunu açıklıyor.
"Eylemsizliğin devamı konusunda bir iradesi var. Ama devletin buna nasıl yaklaşacağı henüz net değil. İmralı'da Sayın Öcalan'da çok güçlü bir barış ve çözüm iradesi var. Kardeşlik temelinde çözüm bulunmasını istiyor.
"Devlette netlik yok, kaygılar taşıyoruz"
"Devlette bu süreçte bu konuda bir olgunlaşma yaşanıyor, ancak devlette bu süreci hangi yöntem, tarz ve nasıl çözeceği konusunda bir netlik yok. Kürt sorunu, geldiğimiz koşullarda kendi çözümünü dayatan bir sorun haline geldi. Kürtler örgütsel yapılarıyla çözümle ilgili iradelerini çok net ortaya koydular. Ancak net olmayan ve muğlak olan devlet. Devletin projesi konusunda herkesin ciddi kaygıları var. AKP'nin sorunun çözümü ve samimiyeti konusunda kaygılar yaşıyoruz.
"Kaygımız: Diyalogla tasfiye mi?"
"AKP'nin devletin diğer yapılarıyla da bir uzlaşma sağladığını düşünüyorum. Ancak AKP'nin çözüm proje ve stratejisiyle Kürtlerin bir bütün olarak örgütsel yapılarının çözüm stratejisi arasında çok ciddi farklar var.
"Kürt halkı talep ve çözümün nasıl bir yöntemle gelişebileceğini çok net ortaya koydu. Bunu en birincil düzeyde zaten sayın Öcalan görüşmelerle sürdürüyor. Fakat devletin yaklaşımda bir nevi 'savaşla tasfiyeyi gerçekleştiremeyince diyalogla tasfiyeyi gerçekleştirme mi' diye bir kaygı hepimizce yaşanıyor.
"Farklı yaklaşımlar ancak bir müzakere süreci içerisinde eğer doğru yol ve yöntemi bulunabilinirse ortak bir barış projesinin barış iradesine dönüşebilir. Sayın Öcalan hazır. Ama devletin iradesinin nasıl şekilleneceğiyle ilgili önümüzdeki günler acısından son derece önemlidir. Sayın Öcalan ve PKK tarafında bir tereddüt yok.
"Ben sınırları belirlerim tavrı çözümsüzlükte ısrar"
Hükümetin ben bu sorunun çözüm sınırlarını belirledim. Ve sorunu ben nasıl tanımlıyorsam Kürtlere de buyurun gelin. Bu tanımın sınırları içerinde çözümü arayın gibi bir yaklaşım içerisine girmesi çözümsüzlükteki ısrarın devamı anlamını taşır.
Barış ve çözüme çok yakınız. Gelinen aşamada devletin ortaya koyacağı yaklaşım süreci belirleyecek. İmralı'daki görüşmelerin bu çerçevede devam etmesi süreç açısından belirleyici olacak.
"Öcalan'ın örgütle ilişki kurması sağlanmalı"
"Devletin sistemin bir tasfiye hedefi olabilir. Ama biz bu tasfiye sürecini bile kendi çözümümüzü devlete dayatarak, devleti bu anlamda zorlayarak çözümü barışa evirtme şansına sahibiz..
"Müzakerelerin devam etmesi için Öcalan'ın örgütle ilişki kurma koşulları yaratılmalı. Türkiye'deki siyasal yapılarla diyalogunun önün açılmalı." (EÖ)