Anayasa değişikliğine ilişkin yapılan referandumun ardından Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin iadesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na başvurmuştu.
TBMM Başkanlığı'nın başvuruyu reddetmesi üzerine, Türk ve Tuğluk'un avukatı Öztürk Türkdoğan, konuyu Anayasa Mahkemesine taşımıştı.
Dün toplanan Yüksek Mahkeme, Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk'ün milletvekilliklerinin devamına karar verilmesi istemini "oyçokluğuyla" reddetti.
"Hukuk işletilmiyor"
Konuyla ilgili bianet'e açıklama yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, süreci hukuksuzluk ve adaletsizlik olarak değerlendirdi. Konu Kürtler olunca başka bir hukukun uygulandığını işaret eden Tuğluk, Anayasa değişikliği ile birlikte milletvekilliği haklarının geri iade edilmesi gerektiğini söyledi.
"Görevden alınmamız nasıl hukuki değilse, bu kararda bize dönük uygulamada ayrımcılığın söz konusu olduğunu düşünüyorum; hukuk işletilmiyor" diyen Tuğluk, ülkedeki adaletsizliği göstermek amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını ifade etti:
"Biz biraz bunun anlaşılması için müracaat ettik. Bakalım gerçekten hukuku, adaleti uygulayacaklar mı diye onu anlamak açısından başvurumuzu yaptık. Kararı kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Hem Kürt hem Türk kamuoyunda, hem de uluslararası alanda, halkın iradesine karşı alınan bu karar, hukuksuzluk olarak yorumlandı."
"Halkın iradesine saygısızlık"
Aslında Anayasa değişikliğine dayanarak meclisin doğrudan kendilerinin milletvekilliklerini iade etmesi gerektiğini söyleyen Tuğluk, ancak siyaseten buna cesaret edilemediği görüşünde.
Kararı, halkın iradesine saygısızlık olarak değerlendiren Tuğluk, bunu hem siyaseten hem hukuken kabul edilemez bulduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milletvekilliklerimizin düşürülmesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımıştık. Mahkemenin gündemine bu alınan karar da gelecektir elbet. Gerek Ahmet Türk, gerek ben, bu ülkede barış içinde birlikte yaşamak için çok çaba sarf ettik. Bunun için meclis zemininde mücadele ettik. Meclis zeminini Kürtlere kapatmak Kürtleri başka arayışlara iter. Bu zemini açık tutmak lazım. Bu gibi uygulamalar Türkiye'ye zarar veriyor. Birlikte yaşayacaksak sorunlarımıza birlikte çözüm bulacağız."
Tuğluk ve Türk'ün milletvekilliklerinin düşürülmesi
Yargıtay Başsavcılığı tarafından PKK'yi desteklediği gerekçesiyle Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) açılan kapatma davası sonucunda DTP, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün aleyhine eylemlerin odağı" haline geldiği gerekçesiyle kapatılmıştı.
Bu süreçte DTP milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri de Anayasa'nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğince düşürülmüştü.
Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yanı sıra, aralarında Selim Sadak, Leyla Zana, Nurettin Demirtaş'ın da bulunduğu 35 DTP'liye daha 12 Aralık 2009 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmişti. (EKN)