Jandarma, "Hayata Dönüş Operasyonu" kapsamında "Tufan" adı verilen harekat planıyla 19 Aralık'ta Bayrampaşa Cezaevi'nde gerçekleştirilen operasyonun görüntülerini mahkemeye vermedi.
Mahkeme, operasyon planı "Tufan"da tüm operasyonun kayda alınacağının belirtildiğini ve Ümraniye Cezaevi'ndeki operasyonun video kayıtlarının da olduğunu belirterek, Bayrampaşa'daki görüntüleri istemişti.
Bu ikinci "kayıp" vakası
39 asker, 19-22 Aralık 2000'de Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.
Davada, önce operasyon sonrası tutulduğu gerekçesiyle mahkemeye gönderilen jandarma tutanağı sahte çıktı. Sonra, Tufan planının da "kayıp olduğu" anlaşıldı.
Jandarma şimdi de operasyon anında çekilen görüntülerin ellerinde olmadığını söylüyor.
Mahkemeye sunulan İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Selahattin Acara imzalı belgede, "Operasyonla ilgili istenen video kayıtlarının İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nda bulunmadığını arz ederim" yazıyor. Jandarmanın 29 Aralık 2011 tarihli belgesi, mahkemeye 17 Ocak'ta ulaştı.
Tutanaktaki sicil numaraları uydurma
Davanın görüldüğü mahkemeye gönderilen jandarma tutanağı da sahteydi.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın tutanakta sicil numarası bulunan askerlerle ilgili 2005'te mahkemeye gönderdiği açıklamayla, 2011'de gönderdiği açıklamada farklı isimler vardı.
2011'de mahkemeye gönderilen tutanakta, 2005'teki üç sicil numarasının sahte olduğu, "Bu sicil numarasına sahip personel yoktur" şeklinde ifade edildi.
Tufan planıyla operasyonda sorumluluğu ortaya çıkan üst düzey komutanlarla ilgili yürütülen soruşturmada da jandarma "Tufan'ın ellerinde olmadığını, çünkü planın Ankara'da değil İstanbul'da icra edildiğini" söyledi.
Hayata Dönüş Operasyonu'nun Bayrampaşa Cezaevi'yle ilgili davası, olaydan 10 yıl sonra açılmıştı. 15 Aralık 2000 tarihli "Tufan" adı verilen harekat planı da olaydan 11 yıl sonra mahkemeye sunulmuştu.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın açıklamasına göre "kayıp" olan belgeyi, İl Jandarma Komutanlığı açıkladı.
Savcı hakkında soruşturma açıldı
Bayrampaşa davasında "asıl sorumluları koruyarak yargı önüne çıkarmadığı" için hakkında suç duyurusu yapılan savcı Ali İhsan Demirel hakkında da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) soruşturma başlatıldı.
Demirel hakkında yapılan suç duyurusunda, "operasyon harekat emrinin altında imzası bulunan komutanların ifadesini bile almadığı, gerçek sorumlulara dava açmayarak onları koruduğu" ifade edilmişti.
Ayrıca, Demirel'in, "operasyonda ne olduğu bilinmeyen gaz bombaları atıldığı, silah atışlarının dışarıdan koğuşlara doğru yapıldığı" gibi bilgilerin yer aldığı en önemli delillerden biri olan Adli Tıp raporunu da iddianameye dahil etmediği belirtildi.
Türkiye çapında 20 cezaevinde yapılan operasyonda ikisi asker 32 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce tutuklu ve hükümlü yaralanmıştı. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonda da 12 tutuklu ve hükümlü öldü, 55 kişi yaralandı. Kadınlardan beşi yanarak ölmüştü. (AS)