Hakkında "görevi kötüye kullanmaktan" dava açılan Savcı Ali İhsan Demirel, Bayrampaşa Cezaevi'nde uygulanan ve 12 kişinin ölümüne sebep olan "Tufan" harekat planının "mahpusları kurtarma amaçlı yapıldığını" söyledi. Planla ilgili yapılan suç duyurusuna "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi.
Hayata Dönüş Operasyonu'nda Bayrampaşa Cezaevi'nde "Tufan" isimli plan uygulanmış, altısı kadın 12 mahpus öldürülmüştü. Savcı Demirel, olayla ilgili davayı tam 10 yıl sonra açtı.
Katliamdan 11 yıl sonra da tutuklu ve hükümlülerden "düşman kuvvetler" olarak bahseden "Tufan" planı ortaya çıktı. Bu planla birlikte, harekat emrini kimin verdiği, üst düzey komuta kademesinde kimlerin olduğu da belgelenmiş oldu. Belgeye göre, operasyonu Tuğgeneral Engin Hoş ile Albay Burhan Engin yönetti.
Davanın müdahil avukatları, "Tufan"da adı geçen üst düzey askerlerin de yargılamaya dahil edilmesini, "gerçek sorumlulara dava açılmasını" talep etti.
"Jandarma kendini savundu"
Ancak Demirel, kadınların yanarak ölmesine sebep olan Tufan planını savunduğu kararında, üst düzey komutanları yargılamaya dahil etmeyeceğini bildirdi. Planın, "yargılamanın niteliğini değiştirecek bir belge olmadığını" söyleyen Demirel, kararında şunları ileri sürdü:
"Plan, tutuklu ve hükümlülerin daha fazla zarar görmeden kurtarılmasını amaçlıyordu. Görevliler, kendilerine karşı oluşabilecek saldırı ve tehlikeler karşı kendilerini savunma, yasal zor kullanma ve silah kullanma hak ve yetkilerini kullandılar."
Demirel, yargılama sürecinde bilirkişi raporlarıyla aksi kanıtlanan bazı iddiaları da gerçekmiş gibi kararına yansıttı. Demirel, "mahpusların uzun ve kısa namlulu silahlarla askere ateş ettiklerini" yazdı. Ancak mahkemenin kabul ettiği bilirkişi raporlarına göre, mahpuslarda silah yoktu, operasyonunu ardından yapılan aramada buna dair bir kanıt bulunamamıştı, bulunan tüm mermiler güvenlik güçlerinin silahına aitti ve en önemlisi de tüm silahları, hapishanenin dışından koğuşlara doğru açılmıştı.
Suçları: İlkyardım uygulamak
Savcı Demirel, kadınlar koğuşundaki yangını kadınların çıkardığını, kapı kilitli olduğu için çıkamadıklarından yanarak öldüklerini de iddia etti. Yine mahkeme kararlarına ve ifadelere göre ise "yangını çatıyı gelen askerler çıkardı, kimyasal gazlar kullanıldı, kadınlar başka koğuşlara geçince üzerlerine ateş açıldı..."
Savcı Demirel, karardaki bilgilerin çoğunu, operasyonunu hemen ardından Jandarma Yalbay Lütfi Cive tarafından hazırlanan "ön inceleme raporuna" dayandırdı. Cive raporunda, "isyanın bastırılmasında görev aldıklarını, aşırı ve orantısız güç kullanmadıklarını, mahpuslara kötü muamelede bulunmadıklarını" ifade etti.
Demirel, mahpusları, operasyonda esnasında yaralı arkadaşlarına ilkyardım uygulamakla ve gaz bombalarının etkisinden korunmaya çalışmakla da suçladı.
"Kamu personelini korumakla suçlanan" Savcı Demirel, Yargıtay'da "görevi kötüye kullanmaktan" yargılanacak. Ancak dosyanın halen Demirel'den alınmamış olduğu birkaç gün önce ortaya çıktı. (AS)