Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 237 askerin çeşitli cezalara çarptırıldığı Balyoz ve Poyrazköy davalarının temelini oluşturan “5 No’lu harddisk” için “Tarih ve saatiyle oynanmıştır” raporu verdi.
TÜBİTAK’ın “Bazı dosyaların 28 Temmuz 2009 tarihinden sonra, sistem saati daha eski olan bilgisayarlardan aktarıldığı değerlendirilmektedir” denilen raporu 20 Ocak günü mahkemeye gönderildi.
Hürriyet’in haberine göre, sanık avukatları müvekkillerinin yeniden yargılanması talebinde bulunacak.
Çetin Doğan ve Hakan Büyük’ün avukatı Hüseyin Ersöz, TÜBİTAK raporuyla ilgili “Balyoz davasında bu raporu dayanak göstererek İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nden ikinci kez yargılamanın yenilenmesini talep edeceğiz. Bu talebimizin reddi halinde ise söz konusu raporu Anayasa Mahkemesi’ndeki ‘bireysel başvuru’ dosyamıza sunarak, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinin tespiti için başvurumuzun öncelikle incelemeye alınmasını isteyeceğiz” dedi.
Tarihlerde tutarsızlık
TÜBİTAK uzmanları Burak Akoğuz, Osman Pamuk ile Erdem Alparslan imzalı 72 sayfalık rapordan satır başları şöyle:
* Windows XP işletim sistemi ilk defa bilgisayar üreticilerine 24 Ağustos 2001’de sunulmuştur. XP’nin 9 Eylül 2002’de ilk servis paketi, 6 Ağustos 2004’de ise ikinci servis paketi yayınlanmıştır. İncelenen sabit diskin ilk bölümünde kurulu olan Windows XP işletim sistemi, bu servis paketlerinin ikincisine (service pack 2) sahiptir.
* İşletim sisteminde bu bilgilerin bulunduğu ağ adaptörünün kayıt defteri (registry) anahtarı ayarlarındaki en son değişiklik 1 Mayıs 2008 saat 15.19.37’de yapılmıştır.
* Bazı dosyaların 28 Temmuz 2009’dan sonra, sistem saati daha eski olan bilgisayarlardan aktarıldığı değerlendirilmektedir. Kullanıcının dosya alışverişi yaptığı bilgisayarlar arasında, yukarıdaki laboratuvar çalışmalarında gösterildiği gibi sistem saatleri güncel olmayan bilgisayarların olma ihtimali vardır.
5 No’lu harddisk nedir?
Gölcük Donanma Komutanlığı’nda 6 Aralık 2010’da yapılan aramalarda, Balyoz belgelerinin ekleri olduğu öne sürülen çok sayıda belgeyi içeren 5 No’lu harddiskin bulunduğu iddia edilmişti.
İfadesi alınan ve tutuklanan askerlerin tamamı 5 No’lu harddiskin içinden çıkan belgeleri reddetmiş ve harddisk üzerinde parmak izi incelemesi yapılmasını talep etmişti. Ancak mahkeme tarafından bu talepler reddedildi. (EKN)