Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) başkanlığına daha önce bu makamın vekaleten yürüten Prof. Dr. Nükhet Yetiş'i atadı.
TÜBİTAK Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre TÜBİTAK’ın 14 Bilim Kurulu üyesinden 10’u Başbakan tarafından atanıyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Eylül 2009'da yürürlüğe girecek kanuna tepki gösterdi, "Bundan sonra bilimin ve teknolojinin değil rantın idaresi haline mi getirilecektir?” diye açıklama yaptı.
Yasa değişikliğiyle Başbakan TÜBİTAK’a ağırlığını koydu
Değişikliğe göre üyelerden beşi Bilim Kurulu tarafından belirlenen on aday arasından Başbakan tarafından seçilecek. Ayrıca biri Yükseköğretim Kurulu Genel Kurulu tarafından belirlenen iki aday arasından da Başbakan seçim yapacak.
Bilim Kurulunun üç üyesi ise Türkiye Bilimler Akademisinin asli üyeleri arasından, biri fen ve teknik bilimler alanından, biri sosyal ve beşeri bilimler alanından ve biri de sağlık bilimleri alanından olmak üzere, Bilim Kurulu tarafından belirlenen altı aday arasından Başbakan tarafından seçilecek.
Bilim Kurulunun üç üyesinin ise lisans öğreniminden sonra kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde en az on yıl deneyim sahibi olmuş olması gerekiyor.
Bu üyelerden bir tanesi Bilim Kurulu tarafından belirlenen iki isim arasından yine Başbakan tarafından diğer ikisi de ikisi TOBB tarafından belirlenen dört aday arasından Başbakan tarafından seçilecek.
Nükhet Yetiş kimdir?
1950'de Eskişehir'de doğan Prof. Dr. Nükhet Yetiş, 1973'te Boğaziçi Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği lisans, 1975'te İşletme yüksek lisans derecelerini aldı.
Endüstri Mühendisliği doktora derecesini 1982'de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alan Yetiş, 1988’de Doçent, 1993’te Profesör unvanını kazandı. 1985-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde çeşitli akademik görevlerde bulunduktan sonra en son dekanlık yapan Yetiş, daha sonra da Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nün (TÜSSİDE) başkanlığını üstlendi.
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans ve Doktora programlarını kuran Yetiş, fakültenin ''Eğitimde Sürekli Kalite Geliştirme” çalışmalarına, kuruluşundan 2000 yılı Ekim ayına kadar liderlik yaptı.
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2000 yılında Avrupa Kalite Ödülü (AKÖ) finalisti olma başarısını gösterdi.
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 1994-2000 yılları arasında sürdürdüğü çalışmalarla Avrupa Genelinde AKÖ’ye başvuran ilk yüksek öğretim kurumu olma özelliğini taşıyor.
Kurumsal Yönetimin Geliştirilmesi, Yeniden Yapılandırma, Liderlik ve Değişim Yönetimi, Stratejik Yönetim, Süreç Yönetimi, Performans Yönetimi, Üretim Yönetimi, Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi gibi konularda yurtiçinde ve yurtdışına çok sayıda teorik çalışma yayınlayan Yetiş, pratik alanda da önemli görevler üstlendi. 2000 yılından bu yana Kurumsal Yönetimin Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılanma alanlarında Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SSK Başkanlığı gibi 75’ten fazla özel ve kamu kurum ve kuruluşuyla ortak çalışmalar yaptı.
Yetiş evli ve iki çocuğu var. (NZ/EZÖ)