Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), evrim teorisinin tüm dünyada hala tartışılan bir konu olduğunu belirterek Eylül ayında İzmir’de düzenlenmesi planlanan ve Türkiye, ABD, Avrupa’dan 10 bilim insanının katılacağı “Matematiksel Evrim Lisansüstü Yaz Okulu” projesini reddetti.
İnternet haber sitelerinde yer alan bilgilere göre,TÜBİTAK başvuru hakkındaki kararını, Bilim İnsanı Destekleme Dairesi Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Murat Özoğlu’nun 13 Haziran tarihli mektubuyla proje sahiplerine bildirdi.
Özoğlu bu karara, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı Değerlendirme ve Destekleme Kurulu’nun 30 Mayıs’taki toplantısında dile getirdiği görüşleri gerekçe gösterdi. Kurulun raporunda Charles Darwin'in evrim teorisiyle ilgili şu görüşler yer aldı:
“Seçilen evrim konusu ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada halen tartışılan ve ortaöğretim ve üstü kademelerde ders niteliğinde okutulan bir konu olup yenilik boyutu yetersizdir. Etkinliğin bilimsel içerikten çok eğitim ve/veya siyasal, kültürel, sosyal boyutları dikkat çekmektedir.”
Kurul aynı raporda düzenleyicilerin ülkeyi temsil niteliğinin çok zayıf olduğunu da ileri sürdü ve değerlendirmenin objektif bir şekilde yapıldığını savunarak yargı yolu dışında itiraz kabul edilmediğini dile getirdi.
Proje sahibi bilim insanları ise 28 Haziran’da TÜBİTAK’a gönderdiği cevapta, raporu "ciddiyetten ve bilimsel tarafsızlıktan uzak" olarak niteledi.
Düzenleyici bilim insanları başvurunun yeniden değerlendirilmesi talebinde bulunarak şu gerekçeleri ileri sürdü:
* Uluslararası fen bilimleri literatürünü takip eden her araştırmacının bileceği üzere, evrim konusu bilim dünyasında “tartışılan” bir konu değil, hem temel hem uygulamalı bilimlerde canlı ve etkin bir araştırma alanıdır.
* Evrimi sadece ortaöğretim ve üstü kademelerde ders niteliğinde okutulan bir konu olarak nitelendirmek, ancak güncel biyolojik araştırmaları takip etmeyen birinin yapabileceği bir yorumdur.
* Rapor “Evrim tüm canlı bilimlerinin hem birleştirici harcıdır hem de yeni bilgi üretiminin itici gücüdür”, “etkinlikte görev alan bilim insanları evrimsel biyolojinin hem kuramsal hem de deneysel konularında uluslararası düzeyde yetkinliğe sahip ve etkinlik kapsamında aktif olarak araştırma yapan kişilerden oluşmaktadır” gibi red gerekçesiyle taban tabana zıt ifadeler içermektedir.
* Düzenleyici ve eğitmenler, gerek yurtiçi, gerekse yurtdışında saygın bilim kurumlarda görev yapan, başvurumuzda veya özgeçmişlerimizde de görülebileceği gibi evrimsel biyoloji ve biyolojik veri modellemesi konularında uzmanlaşmış bir grup bilim insanıyız.
* Etkinlik bilimsel araştırma amaçlı değil, “yaz okulu” adından da anlaşılacağı gibi eğitim amaçlı olarak planlanmıştır. Bu haliyle 2217 Destek Programı’nın tarifinde yer alan “bilim ve teknolojideki güncel gelişmelerin aktarılması veya yaygın kullanılması gereken tekniklerin öğretilmesi” amacıyla tamamen uyumludur.
Katılımcılar: Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Birand (ODTÜ), Dr. Erol Akçay (Princeton Üniversitesi), Dr. Mehmet Somel (Kaliforniya Üniversitesi), Prof. Dr. Ayşe Erzan (İTÜ), Doç. Dr. Raşit Bilgin (Boğaziçi Üniversitesi), Dr. İsmail K. Sağlam (Hacettepe Üniversitesi), Prof. Dr. Nüzhet Dalfes (İTÜ),Yrd. Doç. Dr. Arpat Özgül (Zürih Üniversitesi), Murat Tuğrul (Doktora öğrencisi, IST-Austria), Dr. Betül Kacar (Georgia Teknoloji Enstitüsü) (EKN)