Tüdader'de yayımlanan, "Tüberküloz ve AB" adlı yazı , tüberküloz nedeniyle tüm dünyada her yıl 8 milyon kişinin hastalandığını, tüberküloz olgularının yüzde 97'sinin ve tüberküloza bağlı ölümlerin yüzde 99'unun gelişmekte olan ülkelerde saptandığını aktarıyor.
Yazıya göre, her yıl 35-40 bin kişi tüberküloza yakalandığı tahmin ediliyor, Sağlık Bakanlığı tarafından bu hastaların ancak 17 bini saptanabiliyor ve saptanabilen hastaların da ancak 6 bini tam olarak tedavi edilebiliyor.
Bir tüberküloz hastasının her yıl 14 kişiyi enfekte ettiğini aktaran yazıdan "17 bin hastanın sadece 6 bini tedavi edilebildiğini, çünkü geri kalan 11 bin hastanın ya tedaviyi yarım bırakmış olduğunu ya da tedaviye dirençli tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğunu öğreniyoruz.
Tüberküloz, hastalığın kontrol altına alındığı ülkelerde ileri yaş grubunu tutarken, hastalığın kontrol altına alınamadığı ülkelerde daha çok genç yaş grubunda görülüyor.
"Devlet tüberkülozu temel bir sağlık sorunu olarak görmüyor"
Yazı ayrıca devletin bu konuya kayıtsız olduğunu vurguluyor ve doğrudan Gözetimli Tedavi Strajetisi'ni (DGTS) temel bir kontrol stratejisi olarak kabul etmediğine dikkat çekiyor:
"Ülkemizde 1980'lerden beri uygulanan, koruyucu hekimliğin ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin gereğini yok sayan, toplum sağlığından çok kâr etmeyi önceleyen, merkezi planlamadan yoksun sağlık politikaları sonucunda ortaya çıkan tablo, tüberküloz açısından da korkutucudur"
DGTS nedir?
DGTS, hastaya ilacın görevli bir kişi tarafından verilmesidir. Böylece hasta ilaçlarını düzenli bir şekilde almakta ve tedavisini tamamlamaktadır.
Türkiye'de bu uygulanamıyor. Bunun da sorumluları Verem Savaşı Daire Başkanlığı ve bunun bağlı bulunduğu Sağlık Bakanlığı.
Tüberküloz nedir?
Tüberküloz (TB), tedavi edilmemiş TB hastalarının akciğerlerindeki veya boğazlarındaki TB basillerini öksürük, hapşırma veya konuşma ile havaya yayması ve bunun sonucunda diğer insanların havadaki basilleri akciğerlerine teneffüs etmesi ile bulasan bir hastalık.
Tüberküloz basillerini teneffüs eden insanlar genellikle hasta olan kişiye çok yakın temasta olan kişiler. Aile üyeleri, iş arkadaşları ya da arkadaşlar arasında bu hastalığın daha çok görülmesinin nedeni de bu.
"Bir Yerde Tüberküloz, Her Yerde Tüberküloz"
Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi de 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü'nde dünyadaki tüm liderleri, hükümetleri, örgütleri, sivil toplumu, birlikleri ve bireyleri "Tüberkülozu Durdurmak İçin Küresel Plan 2006-2015"i desteklemeye, finanse etmeye ve gerçekleştirmeye davet etti.
Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin bu çağrının nedenlerini şöyle sıraladı:
* Her yıl yaklaşık 2 milyon kişi tüberküloz nedeniyle ölüyor, 9 milyon kişi tüberküloza yakalanıyor ve tüberküloz mikrobu dünya nüfusunun üçte birini enfekte ediyor.
* Tüberküloz HIV/AIDS'le birlikte halkı en çok öldüren hastalık ve çoklu-ilaca dirençli tüberküloz türleri küresel bir tehdit.
* Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık.
* "Tüberküloz Durduralım" stratejisi sonuç veriyor.
* Tüberküloz durdurulabilirse önümüzdeki 10 yılda 14 milyon hayat daha kurtarılacak.
* Tüberkülozlu insanları tedavi etmek ve iyileştirmek bu hastalığın yayılmasını önler, yoksulluğu azaltır, sağlık sistemlerini güçlendirir.
* Tüberküloz tedavisine ulaşmak bir insan hakkıdır.
* Şimdi eyleme geçersek 2050 yılında tüberküloz yok edilebilir.(NZ/AÖ)