TÜBAKKOM'u neden kurdunuz?
Ülkemizde demokratikleşme yolunda atılacak önemli adımlardan biri de,yasalarda ve yaşamda kadının erkekle eşit haklara sahip olmasının sağlanmasıdır. Bu yolda yapılan çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, bir çağrı yaptık. Bu çağrı üzerine çeşitli barolardan kadın avukatlar 20 Mart 1999 tarihinde İstanbul toplantısında bir araya geldik. "Demokratikleşme Yolunda Yasalarda Kadın Erkek Eşitliği" konusunun ele alındığı toplantıda, çalışmaların birlikte sürdürülmesi için, "Türkiye Baroları Kadın Hakları Komisyonu Ağı" nın kurulmasına oy birliği ile karar verdik. Daha sonra da bu kararımız resmileşti, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu ismini aldık. Bizim kuruluş kararımız 20 Mart 1999'da alındı, 5 Haziran 1999'da da resmileşti.
TÜBAKKOM neler yapıyor?
TÜBAKKOM'un amaçlarından biri Medeni Kanun başta olmak üzere Ceza Kanunu, İş Kanunu ve diğer kanunlarda yer alan eşitliğe aykırı hükümlerin günümüz koşullarında ortaya çıkmış ihtiyaçları karşılayacak şekilde değiştirilmesini sağlamak için güçlü bir baskı grubu oluşturmak. TÜBAKKOM'un ilk çalışmalarından biri,Medeni Kanun Tasarısı Aile Hukuku Bölümü'nü barolara göndererek tartışmaya açması ve bölüme ilişkin, eleştiri ve önerilerin yer aldığı TÜBAKKOM Raporu'nun hazırlanması oldu. Sonra bu çalışmayla ilgili bir kitap da derledik.
"Eşitlik ve "ayrımcılık yasağı"
Yasalarla ilgili diğer çalışmalarınız neler olacak?
Demokrasinin temel ilkeleri olan kişiler arası "eşitlik" ve "ayrımcılık yasağı" ilkelerinin yasalarda ve uygulamada yerleşmesinde etkili olmayı hedefliyoruz. Ayrıca ülkemizin onayladığı başta Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi olmak üzere, uluslar arası taahhütlerin yerine getirilmesi için çalışmalar yapmak da amaçlarımız arasında.
Sanıyorum kadına yönelik şiddetle ilgili çalışmalarınız da var
Amaçlarımızdan birini de "Aile içi şiddet de dahil olmak üzere kadınlara karşı yapılan her türlü ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlara çözüm getirilmesi ve uygulamada çeşitli kurumlarda kadınların başvuruları değerlendirilirken karşılaşılan önemsememe, aşağılama ve benzeri ayrımcı davranış biçiminin ortadan kaldırılması için çalışmak" olarak saptadık. Pek çok baroda bu konuda çalışmalar yapılıyor.
Yine kimi barolarda da ücretsiz danışmanlık veriliyor
Hakları ve nereye başvuracakları konusunda yeterli bilgiye sahip olamayan dar gelirli kadınlara ücretsiz danışmanlık hizmeti vermek ve aynı zamanda yasal haklar eğitimini ülke çapında yaygınlaştırmakda amaçlarımız arasında. Bazı barolarda ücretsiz danışmanlık hizmetleri veriliyor.
Yaklaşık otuz il
Hangi illerde baroların kadın komisyonları var?
İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Karabük, Erzincan, Şanlıurfa, Kırklareli, Hatay, Kayseri, Zonguldak, Karaman, Muğla, Konya, Antalya, Mersin, Samsun, Eskişehir, Adıyaman, Amasya, Manisa, Denizli, Van, Artvin, Bolu, Sinop, Diyarbakır, Edirne. Otuz civarında ilde kuruldu.
Amaçlarınızdan biri de bu komisyonlar arası ilişki değil mi?
İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak ilk çağrıyı yaptığımızda da, öne çıkarttığımız amaçlardan biri buydu. TÜBAKKOM'un amaçlarından biri de, baroların kadın hukuku komisyonları arasında dostluk ve bilgi alış verişini güçlendirmek, henüz komisyonu kurulmamış olan barolarda komisyon kurulmasını özendirmek.
Başkanı ve yönetim kurulunu nasıl saptıyorsunuz?
Dönemsel olarak bir baro üstleniyor. Bu yıl Bursa Barosu yönetiyor.