Zonguldak'ın en büyük ve en eski istihdam kurumu olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) yaptığı tabii ki ayrımcılıktı. Bunu Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı da doğruluyor: "İşe alımlarda kurumda ayrımcılık yapılıyor. Bu sadece TTK'de değil, tüm kamu kurumlarında söz konusu."
Kaymakçı: "İş Kanunu 'Kadınlar madende çalışamaz' diyor"
Ayrımcılığı İş Kanunu'na bağlıyor Kaymakçı. "4857 sayılı İş Kanunu'na yeraltında kadın işçi çalıştırmak yasak" diyor.
Kaymakçı'nın işaret ettiği İş Kanunu'nun 72. maddesi. Bu maddede "Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde onsekiz yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır" deniliyor.
Bodur: İş kanunu yoruma açık
Oysa kamuda ve özel sektörde cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi için imza kampanyası başlatan kadın mühendislerden Özdeş Bodur "İş kanunu yoruma açık" diyor. Bodur, "İşe alımlardaki cinsiyet ayrımcılığının ne yazık ki yasal tanımı yok. İş kanunu yoruma açık. Kanun, mülakat sürecinde işliyor" diyor.
Bodur İş Kanunu'nun 5. maddesiyle 74. maddesinin çeliştiği kanısında. 5. maddenin "İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz"; "Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz" ve "İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz" dediğini söylüyor.
"TTK'ye Mühendis değil işçi alınıyor"
Kaymakçı'ysa son işe alımlarda, TTK'nin ayrımcılık yapmadığı kanısında. Kaymakçı "Kurumun Uluslararası Para Fonu'nun (İMF) politikaları doğrultusunda mühendis ya da tekniker alma hakkı yok. Alınanlar işçi kadrosuyla çalıştırılacaklar" diyor.
Kaymakçı TTK'nin mühendis ve tekniker açığını bu şekilde kapatmaya çalıştığını söylüyor. "İMF hükümete TTK'ye bin 200 işçi alımı için izin verdi. TTK'de bunun kadronun bir kısmını mühendis ve tekniker açığını kapatmakta kullanıyor."
Kaymakçı "TTK'ye bin 200 işçi alımı için 30 yaşın altında, 40 bin kişi başvurdu. Bir de 30 yaşın üstünü düşünün" diyerek bölgedeki işsizliğe dikkat çekiyor. Kaymakçı'nın sözleri, TTK'nin cinsiyet dışında bir de yaş üzerinden ayrımcılık yaptığını gösteriyor.
TTK'nin internet sitesi
TTK işçi alımlarını Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) yaptığı başvuru sonucu yapıyor. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre mülakatlara katılanlar arasında kadın adaylarda oluyor.
TTK'de işe alımlarda ayrımcılık yapıldığı iddiaları kurumun internet adresinde de gözleniyor.(AD)