“Sağlık Bakanlığı’nın tutumu aynı zamanda meslek örgütlerinin bağımsızlığına, örgütlenmesine, faaliyetlerine bir müdahale ve gözdağıdır.”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyelerinin, yaptıkları basın açıklaması gerekçe gösterilerek kamu görevinden çıkarılmalarına meslek örgütleri tepki gösterdi.
Açıklama, üç doktorla ilgili şu işlemlerle ilgili yapıldı:
* TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz memuriyetten atılma talebiyle Sağlık Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi.
* TTB MK üyesi Dr. Selma Güngör’ün aile hekimliği sözleşmesi sonlandırıldı ve 5 yıl aile hekimliği yapamamasına karar verildi.
* Aile hekimliği yapan TTB MK üyesi Dr. Yaşar Ulutaş hakkında da benzer bir soruşturma sürüyor.
TIKLAYIN - Türk Tabipleri Birliği: Yaşamdan ve Barıştan Yanayız
TTB Merkez Konseyi Üyeleri, Ocak 2018’de “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” şeklindeki basın açıklamasının ardından hedef gösterilmiş, soruşturma açılmıştı. 11 üye gözaltına alındı, uzun bir gözaltı sürecinden sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.
Aynı dönemde Sağlık Bakanlığı’nın TTB MK üyelerinin, merkez konsey üyeliklerinin düşürülmesi talebiyle açtığı dava, 29 Haziran 2018’de reddedildi.
TTB MK üyelerine yönelik idari soruşturmalar ise devam ediyor.
“Sağlık Bakanlığı Anayasa’yı hiçe sayıyor”
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu İşçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile birlikte konuyla ilgili ortak açıklama yaptı.
Soruşturmaların durdurulmasını talep eden meslek örgütleri, Sağlık Bakanlığı’nı, “insanlığın ve hekimliğin birikimine saygı duymaya, insan haklarına uygun davranmaya ve görevini kötüye kullanmamaya” çağırdı.
Açıklama özetle şöyle:
“Sağlık Bakanlığı kendi bünyesinde çalışan üç TTB MK üyesi hekimi cezalandırarak, işten atarak TTB faaliyetlerine müdahale etmek, TTB’yi etkisiz kılmak ve baskı altına almaya çalışmak istiyor.
“Bakanlığın kendi kurumlarında çalışan TTB MK üyelerini görevleriyle ilgisi olmayan nedenlerle işten atma talebiyle soruşturması, görevini kötüye kullanması ve Anayasa’nın meslek örgütleriyle ilgili hükümlerini hiçe sayması demektir.
TIKLAYIN - Meslek Örgütleri “Türk” ile Başlayan İsimleri Nasıl Aldı?
“TTB, Anayasa’nın 135. Maddesine göre 6023 sayılı yasa ile kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. TTB MK üyelerinin meslek kuruluşunda yürüttükleri görevleri, devlet memuru olarak yürüttükleri görevlerinden bağımsızdır. Bu durum Anayasa’nın 135. Maddesi ile 25, 26, 27 ve 33. Maddeleri başta olmak üzere Anayasa’da düzenlenen demokratik hakların bir sonucudur.
“Bu nedenle TTB MK üyelerinin yönetici sıfatı ile yürüttüğü faaliyetlerin, devlet memurluğu bağlamında incelemeye tabi tutulması ve buradan hareketle idari işlem yapılması mümkün olmadığı gibi aynı zamanda yetkinin kötüye kullanımıdır.
“Kamu kurumu niteliğinde olması TMMOB, Barolar ve diğer meslek odalarında olduğu gibi kamu idaresinin ve hükümetin emrinde olması anlamına gelmez...” (AS)