* Fotoğraf: Erçin Ertürk - Ankara / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ocak 2021” sonuçlarını çevrimiçi basın toplantısı ile açıkladı.
Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Kazım Doğan Eroğulları ve Dr. Halis Yerlikaya, TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Kol Sekreteri Dr. Sibel Uyan ve kol üyesi aile hekimleri katıldı.
Dr. Şebnem Korur Fincancı, aşılamanın başlaması ile birlikte birinci basamak sağlık hizmetinin öneminin bir kez daha anlaşıldığına dikkat çekti.
Günlük vaka ortalaması 9 bin 511
“Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ocak 2021” sonuçlarını Dr. Emrah Kırımlı paylaştı.
69 ilden 997 aile hekiminden alınan verilere göre, ankette şu değerlendirmeler yer aldı:
* Aile hekimi başına düşen PCR+ hasta sayısı ortalaması 3,95’e, izlemde olan hasta sayısı ortalaması 8,18’e düştü. Günlük yeni hasta sayısı ortalaması gerilemiş olsa da 9 bin 511 gibi yüksek bir ortalamada seyretti.
Vakalar, dörtte biri oranına geriledi
* Aile hekimlerinin yüzde 95’i vakaları ve temaslıları telefonla izlem oranının azaldığını bildirdi. Büyük kentlerin hemen hepsinde vakalar, dörtte biri oranına geriledi.
* Vaka sayısı/temaslı hasta sayısı uzun zamandır 1/3 olan oran, 1/1’e düştü. Bu, filyasyon çalışmalarında sorunlar yaşandığını gösterdi.
Ek görev var, ek ödeme yok
* Aile hekimlerinin yüzde 70’i hafta sonları dahil izlemler yapmasına ve okul aşıları, ehliyet ve askerlik muayeneleri, evlilik raporları gibi ek görevleri yürütmesine karşın %20’si ek ödeme almadığını aktardı.
* Aile sağlığı merkezlerinde COVID-19 geçiren sağlık çalışanı oranı aralık ayındaki %68’lik seyrini aynen sürdürdü. Her yedi aile hekiminden biri COVID-19 geçirdi.
10 merkezden birinde doktor yok
* Aile hekimlerinin sadece yüzde 15’i soğuk zincirin sürdürülebilir, bekleme alanlarının aşılamaya uygun olduğunu söyledi.
* Çalışan sayısının yeterliliğine ise ancak yarıya yakını “Evet” yanıtı verebildi. Her 4 birimden 1’inde ebe ve hemşire, her 10 birimden 1’inde doktor yok.
* Aile sağlığı merkezlerinde bir günde 20’den fazla aşı yapabileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 27’de kaldı. Bulaş riskini artırmama çabası, zatürre aşısı bitince çıkan kavgalar, sağlık emekçilerine dönük şiddet gibi sebepler aşılama sayısının düşmesine sebep oldu.
Raporun ve basın toplantısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(AS)