Türk Tabipler Birliği (TTB) çocuğu cinsel istismar suçundan yargılanan Vakit yazarı Hüseyin Üzmez'in tahliyesine neden olan Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu'nun raporu hakkında yaptığı incelemenin sonuçlarını açıkladı.
TTB konunun aciliyeti gereği rapor hakkında basına yansıyan bilgilerden yararlandığını belirti.
Usulen değerlendirilen raporun sonucunda "Mağdure B. Ç. hakkında hazırlanan raporun hukuken bilirkişi raporu olarak kabul edilemeyeceği, yok hükmünde olduğu anlaşılmıştır. Üzmez Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce bu rapora dayanarak tahliye edilmişse ilgili mahkeme kararının yeniden değerlendirilmesi gerekir" deniyor.
"Adalet Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu 'Hızlandırılmış raporu' açıklasın"
TTB rapor hakkında değerlendirmesini şöyle sıralıyor.
- Raporda yapılan muayeneye dair bulgulara yer verilmeksizin “… beden ve ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede patolojik araz tespit edilmediği” kaydının düşülmesi söz konusu raporun öncelikle bilimsel olarak yetersiz ve bu nedenle geçersiz olduğunu gösterir.
- Kurul B. Ç.’yi 19 Eylül 2008 Cuma günü muayene etmiş ve 22 Eylül Pazartesi raporunu hazırlamış. Bir adli tıp raporunun hatasız olarak verilebilmesi için gerekli olan aşamalar doğal olarak raporlaştırma sürecini uzatır ve 6. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nda bu süre ortalama 3-4 haftayı bulur. Durum böyle iken mağdure B. Ç. hakkındaki raporun muayeneden sonraki 1 iş günü içinde hazırlanmış olması ortada bir “hızlandırılmış rapor” sürecinin var olduğunu göstermektedir ve bu durum ilgili raporlaştırma sürecine “müdahale edildiği”, “sanığın korunduğu” kuşkularını doğurmaktadır. Bu sürecin hangi saiklerle ve nasıl gerçekleştirildiğinin Adalet Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu yöneticileri tarafından açıklanması gerekir.
- Kanun'a göre 6. İhtisas Kurulu'nun Kadın Hastalıkları ve Doğum, Radyoloji, Üroloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Psikiyatrisi, Adli Antropoloji ve Çocuk Cerrahisi branşlarından birer üyeden oluşması yasal bir zorunluluktur. Çocuk psikiyatristi hazır bulunmadan pedofiliyle ilgili bir vakanın 6. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nda muayenesinin yapılması ve rapor hazırlanması 2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Kanunu’na aykırıdır ve bu şekilde hazırlanmış bir rapor hukuki açıdan da bilir kişi raporu olarak kabul edilemez.
- 6. Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanı’nın ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı olması pedofili mağduresi B. Ç. hakkında hazırlanan raporun bilimsel olduğu doğrultusunda bir kanıt oluşturmaz. Çünkü ruh sağlığı ve hastalıkları ile çocuk psikiyatrisi uzun yıllar önce birbirinden ayrılmış iki farklı tıp disiplinidir ve birbirlerinin yerine ikame edilemezler.(EZÖ)