* Fotoğraf: AA arşiv
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ile Türk Tabipleri Birliği Şehir Hastaneleri İzleme Grubu, Sayıştay’ın 2019 Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu’na göre şehir hastanelerini değerlendirdi.
Bugün çevrimiçi düzenlenen basın açıklamasına, TTB Merkez Konseyi Başkanı R. Şebnem Korur, TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ve TTB hukukçularından Avukat Özgür Erbaş katıldı.
Raporun büyük bölümünün geçen yıl olduğu gibi şehir hastanelerine ilişkin tespitlerden oluştuğunu belirten TTB, daha önce işaret edilen eksikliklerin giderilmediğini altını çizdi.
“Kamu sağlığına zarar veriyor”
Açıklamada, konuya dair tespitler şöyle sıralandı:
“Pandemi sürecinde bir kez daha ortaya çıkan bir gerçeklikte sağlığın piyasalaştırılmasında önemli bir aşama olan şehir hastanelerindeki yetersiz ön hazırlık, usulsüzlük, mevzuata uygun olmama hali, kira ödemelerindeki hatalı muhasebeleştirilme ve kira ödemelerinin mevzuata uygun kaydedilmeme, sözleşmelere uymama gibi birçok tespiti yıllardır söyleyen TTB’nin haklılığını, devletin bir başka kurumu onayladı.
“Yatak sayısının artmadığı, sağlığa ulaşımın zorlandığı, planlamasından başlayan akıldışı tercihlerle tüm hastanelerin merkezileştirilip, merkezdeki birçok hastanenin kapatılmasıyla halk sağlığını olumsuz etkileyen ve kamu sağlığına zarar veren şehir hastaneleri, yıllarca sürecek devleti zarara uğratacak bir yapıya büründürüldüğü için şirket hastaneleri konumundan Sağlık Bakanlığına devredilerek kamuya mal edilmelidir.
“Ön fizibilite raporlarını hazırlayanlar dahil olmak üzere oluşan kamu zararının tahsili için idari ve adli soruşturma başlatılmalıdır.
“Sağlık Bakanlığı denetimi ihale etmekten vazgeçmeli ve şehir hastanelerinin kayıt sistemini kamu eliyle yürütmelidir. Şirketlerin hata puanları belirlenerek kamuoyu ile paylaşılmalı ve yaptırım uygulanmalıdır.
“Eksik imalata ve inşaata rağmen şirketler hakkında işlem yapmayanlar ve kabul komisyonlarında yer alanlar hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmalı. Şirketler tarafından yürütülen hizmetlere dair sözleşmeler feshedilerek tıbbi cihaz, mefruşat kamuya devredilmeli, çalışanlar kamuya alınmalıdır.
“Kira ve hizmet ödemelerindeki usulsüzlükler nedeniyle kamu zararına neden olanlardan bu zarar doğrudan tahsil edilmelidir. Sayıştay tespit ettiği usulsüzlükler ve kamu zararı nedeniyle yargılamaya esas denetim raporu hazırlayarak yargı yetkisini kullanmalıdır.
“Esasında birtakım şirketlere kamu kaynaklarının peşkeş çekilmesine yol açan şehir hastaneleri kamulaştırılarak kamunun zarar etmesinin önüne geçilmelidir.
“TTB önceki yıllarda olduğu gibi Sayıştay’ın bu raporları doğrultusunda ihmali ve suiistimali bulunduğu tespit edilen ilgililer hakkında yargılama yapılması ve oluşan “Kamu Zararının Tespiti” için gerekli yasal girişimlerde bulunacaktır.” (AS)