* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı.
Nükleer uçak gemisi São Paulo, Basel ve Barselona Sözleşmeleri ihlal edilerek 4 Ağustos'ta Brezilya Guanabara Körfezi'nden çıkış işlemleri tamamlandı. Motoru olmayan gemi, Alp Center römorkörüyle yüzdürülerek Akdeniz'e ilerleyecek.
São Paulo, nükleer denemelerde Fransız Polinezyası'nda kullanılan bir nükleer uçak gemisi.
Eski ismi ile Foch, satıştan sonraki ismi ile São Paulo'nun 1966-1974 arasında nükleer silah testleri yaptığı Fransız Polinezya'nın Fransa Devleti'ni "İnsanlığa karşı suç işlediniz," diyerek dört sene (2018) önce gemide çalışan askerlerin dava açmasıyla açığa çıktı.
TIKLAYIN - Aslı Odman: "São Paulo gemisi yüzen bir tehlikeli atık"
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Brezilya'dan yola çıkan São Paulo nükleer uçak gemisinin geçiş güzergâhındaki ülkelerin (İngiltere, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa) hekim birliklerine gönderdiği mektupta, geminin İzmir, Aliağa'ya sökülmek üzere gönderilmesinin, başta Basel Sözleşmesi ve Barselona Sözleşmesi olmak üzere uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ifade etti.
Geminin Brezilya'dan Türkiye'ye gönderilmesi sürecinde transit ülkelere bilgi verilmemesinin Basel Sözleşmesi'nin 9. maddesini ihlal ettiğini vurgulayan TTB, bu durumun "yasa dışı trafik" olarak da tanımlanabileceğini söyledi.
TIKLAYIN - Toksik atık gemisi NAe São Paulo'nun sökümü "normal" kirletme faaliyetidir
Türkiye mevzuatı
Türkiye ulusal mevzuatına da atıf yapan TTB, Çevre Kanunu'nun 11. maddesini hatırlatarak kanun gereğince esasen, Türkiye'ye zehirli atıkların girmesininin yasak olduğunu belirtti.
TTB, geminin Tehlikeli Madde Envanteri belgesi kapsamında incelenmesi gereken noktaları da söz konusu ülkelerin hekim birliklerine hatırlattı.
→ Öte yandan, dünya genelindeki yedi çevre ve emek örgütleri de, 1 Ağustos'ta, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u eski Fransa nükleer uçak gemisi São Paulo'nun sorumluluğunu üstlenmeye çağırdığı bir mektup kaleme almıştı.
İmzacı kurum ve örgütler şöyleydi: The NGO Shipbreaking Platform, Basel Action Network (BAN), BAN Asbestos France, Henri Pézerat Association (Work, Health, Environment), International Ban Asbestos Secretariat (IBAS), İstanbul İSİG Meclisi, Brazilian ABREA ve Greenpeace Akdeniz. |
(TY)