TTB "Beyaz Eylemler" diye niteledikleri etkinlikler çerçevesinde, sağlık ocaklarında nöbet tutacak, sağlık .çalışanlarına sağlıkta dönüşüm programını referanduma sunacak, Ankara'da kitlesel miting düzenleyecek ve Füsun Sayek'in ismiyle bir kurultay düzenleyecek.
TTB tüm sendikaları beyaz eylemlere çağırıyor
TTB'nin açıkladığı "Beyaz Eylemler" şöyle:
* Beyaz Çağrı: Sağlık ocaklarına sahip çıkma hedefiyle Perşembe (1 Mart) Tabip Odaları kendi belirleyecekleri bir sağlık ocağının önünde hekimler ve çalışanlarla birlikte açıklama yapacaklar. Gün boyunca sağlık ocağı nöbeti gfibi pek çok etkinlik düzenlenecek.
* Beyaz Referandum: TTB Pazartesi-Cuma günleri (8-9 Mart) boyunca sağlık kurumlarında gerçekleşecek referandumla dört yıldır uygulanan sağlık politikaları hakkında çalışanların nabızları tutulacak.
* Beyaz Miting: 11 Mart, Pazar günü Ankara Sıhhiye'de Sağlık Bakanlığı önünde bütün illerden gelecek hekimlerle gerçekleştirilecek mitingde Beyaz Referandum'dan çıkan "Nabız sayımı"nın sonuçları açıklanacak.
* Beyaz Görev: TTB Tıp Bayramı olarak kutlanan 14 Mart'ta sağlık birimlerinde görevde olacağız. Görev etkinlikleri sırasında sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesi politikalarına yönelik itirazların yanı sıra TTB'nin çözüm önerileri de açıklanacak.
* Dr. Füsun Sayek 2. Eğitim Hastaneleri Kurultayı: TTB bu etkinlikle Sağlık Bakanlığının eğitim hastanelerini arka bahçesine çevirme girişimlerine karşı uzmanlık eğitiminde eğitim hastanelerinin yeri, önemi ve sorunlarını bu alanın gerçek sahipleri ile birlikte tartışak. Kurultay 23-24 Mart tarihlerinde yapılacak.
* Dr. Füsun Sayek Tıp Eğitimi Buluşması: TTB 30-31 Mart'ta ikincisini gerçekleştireceği etkinlikle tıp eğitiminin değişik aşamalarını tartışmaya açarak özellikle "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın tıp fakülteleri ve üniversiteler üzerine olan etkilerini değerlendirecek.
İthal hekim uygulaması hizmet kalitesini düşürür
TTB'yi "Beyaz Eylemler"e götüren gelişmeler "Sağlıkta Dönüşüm Programı"yla ortaya çıkan olumsuzluklara dayalı. Bu olumsuzluklardan biri 100-150 dolara çalışacak ithal ucuz hekim yoluyla hekim emeğinin ucuzlatılması, sağlık hizmetlerinin niteliğinin düşürülmesi.
Bir diğer gelişme Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Kanun Tasarısıyla kamu hastanelerinin sağlık işletmelerine dönüştürülüp kademeli olarak özelleştirilmesi.
Aile hekimliğinin uygulanmaya başlandığı illerdeki sağlık ocaklarının kapatılarak tasfiye edilmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra yürürlüğü 1 Temmuz 2007 tarihine ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sağlık hizmetinin bir hak olmaktan çıkarılması ise diğer olumsuzluklar.
"'Paran kadar sağlık hizmeti' anlayışı kalkmalı"
TTB ayrıca "Sigorta primi, katkı payı, ek ödeme, fark ödeme adı altında sağlık hizmetinin bir hak olmaktan çıkarılıp parası olana, parası kadar sağlık anlayışının yerleştirilmesi ve IMF'ye verilen Niyet Mektupları ile kamu sağlık harcamalarının kısıtlanmasını da "Beyaz Eylemler"e çıkma kararına gerekçe olarak sunuyor.
TTB'nin aktardığı diğer olumsuzluklarsa şöyle:
"Sürekli olarak değiştirilen Maliye Bakanlığı genelgeleri ile hastaların ilaca ulaşma hakkının, hekimlerin reçete yazma hakkının engellenmesi.Sosyal güvenlik kurumlarından alacakları ödenmeyen, kaynakları kısılan üniversite ve devlet hastanelerinin çökertilmeye çalışılması.
"Tıpta uzmanlık eğitiminde çok önemli bilimsel görevler üstlenen şef ve şef yardımcılarının liyakate göre değil sadakate göre atanarak sağlıkta tarihin en büyük siyasi kadrolaşmasının gerçekleştirilmesi." (EZÖ/TK)