Türk Tabipler Birliği (TTB) "Tam Gün Yasası"na ilişkin bugün saat 11.30'da TTB Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi.
"Tam Gün Yasası, Sağlık Bakanlığı tarafından gurur meselesi haline geldi" diyen TTB Merkez Konseyi Başkanı Özdemir Aktan, hekimlik hizmetinin ticari anlamda alınacak bir hizmet olmadığını söyledi.
Aktan: "Akdağ'dan randevu talep edeceğiz"
Aktan, "Tam Gün Yasası"na ve hekime yönelik şiddete ilişkin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan bir randevu talep edeceklerini de sözlerine ekledi.
TTB Genel Sekreteri Beyazıt İlhan Anayasa Mahkemesi'nin "Tam Gün Yasası"nı iptal ettikten sonra, Sağlık Bakanlığının bu yasasının bir daha olmayacağını anlaması gerektiğini ifade etti.
İlhan: "Amaç hekim emeğini ucuzlatmak"
"AKP Hükümeti'nin 'Tam Gün' ısrarı hekimler ve hastalar yararına değil, özel hastane patronları yararına yapılan bir düzenlemedir. Amaç hekim emeğinin ucuzlatılmasıdır" diyen İlhan, TTB'nin ve hekimlerin görüş ve taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
* Sağlıkta ticarileştirmeyi/özelleştirmeyi/tekelleşmeyi hedefleyen, bu amaçla hekimliği değersizleştiren, hekimleri itibarsızlaştıran, hekim emeğini ucuzlatan, mesleki bağımsızlığını yok eden sağlık politikalarından vazgeçilmelidir.
* Mesleğini serbest olarak icra etmeyi tercih eden hekimlerin önündeki idari, mali, bürokratik bütün engeller kaldırılmalıdır.
* Hekimlik mesleğinin insancıl özünü tahrip eden; hastayı müşteriye, hekimi tüccara, hastaneleri ticarethanelere çeviren "performansa dayalı ücretlendirme" uygulaması sona erdirilmelidir.
* Mesleğini kamu sağlık kurumlarında icra etmeyi tercih eden hekimler için Tam Süre çalışma uygulaması; yaşamlarını ve mesleklerini tek bir işte çalışarak sürdürebilecekleri; eğitimlerinin, emeklerinin, karşılığı olan güvenceli, kalıcı, emekliliğe yansıyan ücretleri içermelidir.
* TTB'nin bu amaçla hazırladığı "Sağlık Personelinin Tam Süre Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Önerisi" bakanlık tarafından ciddiye alınmalıdır.
*Tam Süre çalışmayla ilgili bütün süreçler bütün hekimlerin görüş, değerlendirme, eleştiri ve kararlarını açık, şeffaf ve katılımcı bir ortamda ifade edebilecekleri koşullarda yürütülmelidir.
İlhan, TTB'nin, hekimlerin ve hastaların yararına olacağına inandığı böyle bir Tam Süre çalışma için Sağlık Bakanlığı'yla müzakereye açık olacaklarını da sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
"Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına Dair" 21 Ocak 2010 tarih ve 5947 sayılı Kanun'un Tam Gün çalışmayla ilgili hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından 16 Temmuz 2010 tarihinde iptal edilmişti.
Sağlık Bakanlığı'nın iptal kararının üniversite öğretim üyeleri dışındaki kamu çalışanı hekimler açısından geçerli olmadığı şeklindeki işlemi de Danıştay 5. Dairesi kararıyla durduruldu.
Bunun üzerine Hükümet; "Tam Gün"ü bu kez 26 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 650 sayılı "Adalet Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK)" ile getirdi.
Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi 18 Temmuz 2012 günü 650 sayılı KHK ile ilgili verdiği kararda, Bakanlar Kurulu'na KHK çıkarma yetkisi veren 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmaması gerekçesiyle "Tam Gün"le ilgili düzenlemeleri bir kez daha iptal etti. İptal kararının, Resmi Gazetede yayınlanmasından altı ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. (SK/ÇT)