* Fotoğraf: Arşiv / AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı’nın yeni tip koronavirüs (covid-19) ölümlerini Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kodlarına göre raporlamadığını, olgu sayısı ile ölüm sayısı arasında bir paralellik olmadığını açıkladı.
TTB resmi internet sitesinde yer alan açıklamada ölüm sayılarının artış göstermemesinin memnuniyet verici olmasına karşın dünyanın diğer ülkelerinde gözlenen örüntü ile örtüşmediği belirtildi.
Şubat ayından itibaren yaşanan ölümlerin kayıtlarının gözden geçirilmesini isteyen TTB, "Ölüm belgelerinin doğru biçimde düzenlenmesi, epidemiyolojik analizler ve halk sağlığı çalışmaları için doğru ve güvenilir bilgilerin oluşturulması için zorunludur" dedi.
“Sayılar arasında paralellik yok”
TTB aktardığına göre, DSÖ, Covid-19 salgın sürecindeki ölüm kayıtlarına ilişkin iki kod öneriyor. Bu kodlar, "U07.1: COVID-19, virüs tanımlanmış" ve "U07.2: COVID-19, virüs tanımlanmamış" şeklinde.
Ancak açıklamada yer alan bilgilere göre Sağlık Bakanlığı DSÖ tarafından önerilen kodları kullanmıyor.
TTB’nin konuya ilişkin açıklamaları şöyle:
“Son günlerde açıklanan ölüm sayıları epidemiyolojik dağılımlara uyum göstermemekte; doğrulanmış olgu sayıları ile ölüm sayıları arasında paralellik bulunmamaktadır. Kuşkusuz ölüm sayılarının artış göstermemesi çok memnuniyet verici bir durumdur, ancak dünyanın diğer ülkelerinde gözlenen örüntü ile örtüşmemesi dikkate alınması gereken bir durumdur.
“Birliğimize bağlı hekimlerden bildiriliyor”
"Birliğimize bağlı hekimlerden yapılan bildirimler, bilgisayarlı tomografisi ve/veya klinik bulguları hastalığı desteklediği halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara Covid-19 olarak geçmediği, bunun yerine ‘viral pnömoni’, ‘doğal ölüm’ veya ‘bulaşıcı hastalık’ olarak geçebildiği biçimindedir.
“Ülkemizde, ölüm belgelerinin düzenlenmesi için kullanılan Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) 06.04.2020 tarihi itibarıyla incelendiğinde; (U07.1) tanı kodunun karşılığında MERS COV HASTALIĞI, (U07.2) kodunun karşılığında AVİAN İNFLUENZA ENFEKSİYONU bulunduğu, tanı kodlarının DSÖ kararları neticesinde düzenlenmediği görülmektedir.
“Katkı sunmaya hazırız”
"Bu kodların DSÖ gibi uluslararası kuruluşların önerdiği biçimde kullanılmaması Covid-19 pandemisi sırasında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açmakta, böylece sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve alınması gereken halk sağlığı önlemlerinin yeterli düzeyde alınamaması riskini doğurmaktadır.
“Sağlık Bakanlığı’nı hemen DSÖ tarafından belirlenen COVID-19 kodlarını kullanmaya, Şubat ayından itibaren ölüm kayıtlarını bu yaklaşım üzerinden gözden geçirmeye ve gerekmesi halinde sözel otopsi tekniğini uygulamaya çağırıyoruz. Ölüm kayıtlarının açılması halinde, Türk Tabipleri Birliği bu sürece katkı sunmaya hazırdır.” (TP)