Fotoğraf: TTB.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu, 21 Haziran akşamı Muğla'nın Marmaris ilçesinde başlayan ve 4500 hektar ormanlık alanı yok eden yangınlara dair açıklama yaptı.
TTB yaptığı açıklamada geçen sene Türkiye'de çıkan orman yangınlarını hatırlatarak "Ne yazık ki yetkililer sergiledikleri tutumla; ekolojik yaklaşımla gereken önlemlerin alınacağına, toplumun sağlık ve ekonomik yönden korunacağına ilişkin güven verememektedir," dedi.
TIKLAYIN - "Marmaris'te bir daha yangın çıkmaz artık, çünkü bu gidişle orman kalmayacak"
Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
"Kaynakları doğru kullanamayan yetkililer"
"21 Haziran 2022 akşamı, Muğla ili, Marmaris ilçesinin Bördübet yöresinde üç farklı noktada orman yangını başladı. 2021 yazında yaşadığımız orman yangınlarından, iktidarın yangın ve sel gibi olağandışı durumlara nasıl yaklaştığı bilindiğinden, bu yangın haberi yurttaşlarda kaygı yarattı.
"Bilime ve meslek örgütlerinin öneri ve uyarılarına kulak tıkayan, kamu kurumlarının olanaklarını israf eden, kaynakları doğru kullanamayan yetkililer; doğa ve toplumun karşı karşıya kaldığı yıkım bu kaygıların somut ve yakıcı temellerinden bir kısmını oluşturmaktadır.
"Yangının tamamen söndürülmesine kadar geçen altı günde yaklaşık 4500-5000 hektar alanın yandığı basına yansımıştır. Yanan ekosistemde yaşayan bitki ve hayvanlar zarar görmüş; vahşi yaşam formları hayatlarını kaybetmiş; arıcılık, hayvancılık ve tarımsal üretimle geçinen yöre halkı geçim araçlarını kaybetmiştir."
TIKLAYIN - "Bazı şirketler yanan ormanlardan kâr ettiler"
"İlgili örgütler sürece dahil edilmeli"
28 Temmuz 2021'de başlayan yangınları hatırlatan TTB, geçen sene Marmaris'te bir, Kahramanmaraş'ta düşen kiralık yangın uçağında beş Rusya ve üç Türkiye vatandaşıyla birlikte onlarca hayvanın da yaşamını yitirdiğini söyleyerek açıklamaya şöyle devam etti:
"Orman yangınları, ülkemizde ve dünyada giderek artmaktadır. İklimsel değişiklikler ve yanlış orman politikaları, sorunu ağırlaştırmaktadır. Bu yıl da Bördübet-Marmaris orman yangınında ne yazık ki yetkililer sergiledikleri tutumla; ekolojik yaklaşımla gereken önlemlerin alınacağına, toplumun sağlık ve ekonomik yönden korunacağına ilişkin güven verememektedir.
Kişisel koruyucu donanım
"Yetkilileri bilime ve bilim insanlarına kulak vermeye bir kez daha çağırıyoruz. Önlemler alınırken dünyada ve ülkemizde var olan zengin bilgi birikiminden ve konunun uzmanlarından yararlanılması gerekliliği topluma ve tüm yaşayan canlılara karşı sorumluluktur. Gerek önlem ve gerekse müdahale aşamalarında TMMOB ve TTB başta olmak üzere ilgili örgütlerin sürece dahil edilmeleri bir zorunluluktur.
"Yangında görevli personele yeterli P-100 maske başta olmak üzere, gerekli kişisel koruyucu donanım temin edilmelidir. Yangın söndürme işçileri başta olmak üzere, yangın sahalarındaki görevli personelin karbonmonoksit maruziyet düzeylerinin ölçülmesi sağlanmalıdır. Yangın bölgelerindeki hava kirliliği ölçümleri düzenli ve gerçek zamanlı olarak halka açıklanmalıdır."
(TY)