*Fotoğraf: Ankara Sağlık Müdürlüğü sitesi
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılıp Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınmasına ilişkin açıklama yaptı.
TTB, “Ankara’nın köklü hastanelerinden Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’nın elindeki tek uzman onkoloji hastanesi” olduğunu vurguladı ve 50 yılı aşkın süredir kanser hastalarına sağlık hizmeti verdiğini belirtti.
Onkoloji hastanesinin yılda yaklaşık 400 bin kişiye poliklinik, 25 bin kişiye yataklı tedavi hizmeti sunulduğunu belirten TTB, açıklamada şöyle dedi:
“600 yataklı hastanede 12 ana dal ve 4 yan dalda uzmanlık eğitimi verilirken toplam 35 uzmanlık alanında hizmet sunulmaktaydı.
“Bu hastanenin kapatılması onkoloji hastalarının nitelikli tedaviye erişiminde güçlükleri de beraberinde getirecektir. Yıllardır bir arada ekip ruhu ile çalışan sistemi bozarak farklı hastanelerden hekim ve diğer yardımcı sağlık personelini toplayıp yeni bir ekip yaratılması da bu zorluklara eklenecektir. Bu durum klinik içi çatışmalar ile çalışma barışını da bozacaktır.
TIKLAYIN-"Ameliyatlar erteleniyor, kanser hastaları tedavi olamıyor"
"30 devlet hastanesi kapatıldı"
“Türkiye’de 13 şehir hastanesinin açılmasına karşılık 30 devlet hastanesi kapatılmıştır. Şehir hastanelerinin açılması ile birlikte illerde yatak sayısında bir artış olmamıştır. Yalnız Ankara’da Bilkent ve Etlik şehir hastanelerinin açılması ile 11 devlet hastanesi kapatılmıştır.
"Bu hastaneler yıllardır Ankara’nın merkezinde herkesin kolayca ulaşabileceği bir noktada iken; şimdi kilometrelerce yol, pek çok aktarma ile gidilerek ancak ulaşılmakta, aslında sağlığa erişimi olanaksız hale getirmektedir.
"Şehir hastaneleri projesinden vazgeçin"
"Şu an dünyada dal hastanelerinin daha iyi hizmet verdiği ve daha bilimsel olduğu belli iken, ülkemizde önce göğüs hastalıkları ve meslek hastalığı hastanelerinin kapatılmasıyla başlayan yıkım; onkoloji, kadın doğum, çocuk hastalıkları, göz hastalıkları gibi dal hastanelerinin kapatılıp yerlerine nasıl olacağı bilinmeyen bir sisteme geçilmesi sonucunda önümüzdeki günlerde toplumun bu süreçte göreceği zararın hızla artacağının göstergesidir.
"Muayene ve ameliyat için aylarca randevu alamayan hastaların mağduriyetleri daha da artacaktır. Tanısı ve tedavisi geciken ve bundan zarar görecek olan hastaların sorumluluğu bu hastaneleri kapatanların olacaktır.
"Devasa şehir hastaneleri projesinden vazgeçilmeli; şehrin belirli merkezlerinde hastaların daha kolay ulaşabileceği hastanelerin ve özellikle dal hastanelerinin varlığı korunmalı, altyapıları yenilenmeli ve bu hastanelere yenileri eklenmelidir."
(RT)