Manisa’da 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda zehirlenen askerler için Türkiye Tabipler Birliği (TTB) basın açıklaması yaptı.
TTB açıklamasında askerlerin zehirlenmesine neden olan yemeklerin sağlandığı Rota Yemek Firmasının Manisa dışında 11 askeri birliğe daha yemek temin ettiğini belirterek olayın önüne geçilmesi için çağrı ve önerilerde bulundu.
Aynı kışlada 24 Mayıs’tan bu yana dördüncü kez gıda zehirlenmesi vakası yaşandı. 27 Mayıs'ta zorunlu askerlik yapan Hüsnü Özel hayatını kaybetti.
Son olarak dün (18 Haziran) 731 asker zehirlendi. Manisa Valiliği olaya ilişkin açıklamada soruşturma kapsamında 24 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
“Daha sıkı denetim yapılmalı”
Açıklamada algın ataklarının dördüncü defa yaşanması sebebiyle olayın münferit olma halinin ortadan kalktığını belirtildi. Konuya ilişkin kamuoyuna ve askerlerin ailesine tatmin edici bilgi verilmediği söylendi.
“Gıda zehirlenmesine neden olan mikrobiyolojik etkenler ne olursa olsun, ortaya çıkan gerçek Manisa’daki askeri birliklerde ciddi bir gıda güvenliği sorunu olduğudur
“Askeri birliklere “dışardan hizmet alma” yoluyla yemek temin edilmesinin ‘doğal’ sonucu, taşeron şirketin maliyeti en düşük olan dolayısıyla ucuz ve kalitesiz gıdalara yönelmesidir. Bu nedenle yemeklerin kalitesinin sürekli olarak denetiminin yapılması, yemekleri hazırlayan kişilerin sağlık kontrollerinin yapılması, hijyen eğitimlerinin yapılması, gıda hazırlanan ve sunulan mekanların hijyen açısından gözetim altında olması elzemdir.
“Ancak GATA’nın ortadan kaldırılmasıyla gıda güvenliği hizmetinin hangi kurum tarafından yürütüldüğü ya da bu hizmetin olup olmadığı da belli değildir. Bunun ötesinde, yemek hizmetinin dışarıdan alınmasıyla askeri birlikleri biyolojik ve kimyasal saldırılara açık hale getirmekte, bu nedenle de daha sıkı bir denetim gerekmektedir.
“Firmaya ilk salgında denetim yapılmadı”
TTB, açıklamasında önerilere de yer verdi:
"Askeri birliğe yemek temin eden Rota Yemek Firması, siyasi iktidara yakınlığı ile bilinmektedir. İlk salgında askeri birliğe yemek temin eden söz konusu firma ile ilgili bir inceleme ve denetleme yapılarak sonraki salgınların önlenmesi mümkün iken bu yapılmamış, durum çığırından çıktığında sözleşmesi iptal edilebilmiştir.
“Bundan sonrasında böylesi olayların önüne geçilmesi için önerilerimiz şunlardır:
* Bir an önce gerekli araştırma ve denetimler yapılarak sorunun kaynağı saptanmalı, buna uygun önlemler alınmalıdır.
* Askeri birliklerin halk sağlığı hizmetleri, çok özel ve önemli bir hizmet türüdür. Geçmiş deneyimlerden de yararlanarak, askeri birliklerde gerekli halk sağlığı hizmet yapılanması acilen oluşturulmalıdır.
* Yüzlerce askerin toplu yaşam alanlarında, gıda güvenliğinin temel olduğu beslenme hizmetinin taşeron şirketler aracılığıyla verilmesine son verilmelidir.
* Kamuoyunun yaşanan süreçle ilgili sağlıklı, doğru ve ilk ağızdan bilgi alma ihtiyacı karşılanmalıdır.” (TP/ÇT)