* TTB, Gezi direnişi sırasında “İnsanlık ve Hekimlik” diye bir video hazırlamış, evrensel etik değerlere bağlı kalacaklarını açıklamıştı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Gezi direnişi sonrasında yayınladıkları raporlarla ilgili basında çıkan haberler üzerine bir açıklama yayınladı.
TTB’nin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, polis saldırısı sonucu gözünü kaybeden 11 kişi tespit ettikleri, kimlerinin hasta hakları gereği açıklanamayacağı ve raporlarının mümkün olduğunda kişisel bilgilerden arındırılmış olduğu ifade ediliyordu. Türkiye, Yeni Şafak, Star, Bugün gazetelerinde çıkan haberlerde ise Emniyet’in gözünü kaybeden üç kişinin varlığını tespit ettiği, TTB’nin de “Bilgi yok. Olsaydı da vermezdik” cevabını gönderdiğini iddia etti.
TTB’nin internet sitesinden yayınlanan, “Hekimlik değerleri medya ve Emniyet’in hedefinde” başlıklı yazılı açıklamada, haberlerdeki iddiaların aksine, TTB’nin gözünü kaybeden kişi sayısını 12 değil 11 olarak açıkladığı belirtildi.
“Yayınların içeriğinde hastaların bilgilerinin kimlik bilgilerinden arındırılmış olarak toplandığı; hastaların ayrımsız sağlık hizmeti alabilme hakkının korunması, kişisel sağlık bilgilerinin gizli tutulabilmesi ve hekimlerin sır saklama yükümlülüğünün korunması gerekçeleriyle TTB’nin bu bilgileri emniyete veremeyeceğini bildirdiği yazılmıştır.”
Emniyet neden TTB’ye sordu?
* Fotoğraf: Ahmet Şık, Dolmabahçe Camii.
TTB, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün neden gözünü kaybedenlerin bilgisinin, olayın üzerinden bir ay geçtikten sonra kendilerinden istediğini de sordu.
“Tarafsız, doğru habercilik ilkeleri doğrultusunda basit bir internet taramasıyla bile çok sayıda kişinin gezi olayları sırasında gaz fişeği, plastik mermi gibi silahlarla gözünü kaybettiğine ilişkin görüntülere, kimlik bilgilerine, bu olaylarla ilgili ayrıntılara ulaşmak mümkündür.”
“Görevini insan haklarına uygun biçimde yürüten bir polis örgütü, suçluları yakalamak için, gözünü kaybedenlerin izini, aylar sonra, onları tedavi eden hekimlerin koruması altındaki bilgilerde aramaz.”
“Hasta bilgileri gizlidir”
TTB, ilkyardım hizmeti verirken hastaların bilgilerinin gizliliğini titizlikle koruduklarını da hatırlattı.
“Dünya hekimleri bilirler ki hekimlerin öncelikli ve temel görevi kim olursa olsun ayrımsız bir biçimde sağlık hizmetine, acil yardıma ihtiyacı olan insanları tedavi etmektir.”
“Hastaların sağlık ve yaşam hakkını her şeyin üstünde tutmak, toplumsal yarar gibi herhangi bir gerekçenin hastaları ile aralarına girmelerine izin vermemektir.”
Bir ayda 7 bin 822 yaralı
TTB’nin 15 Haziran tarihli açıklamasına göre, o güne dek 100 kişi kafa travmasına uğradı, 11 kişi gözünü kaybetti, bir kişinin dalağı alındı. Toplam 7 bin 822 kişi yaralandı.
15 Temmuz'daki TTB verilerine göre, 8 bin 163 kişi yaralanarak veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere/gönüllü revirlere başvurdu. TTB’nin internet sayfası üzerinden düzenlediği ankete katılan 11 bin 155 kişi de kimyasal silah/gösteri kontrol ajanlarına maruz kaldığını belirtti. (AS)