Ankarada Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Toplantı Salonunda 21 Haziranda yapılan kongre, saat 09.45de divan seçimiyle başladı. Divan Başkanlığı'na İzmir Delegesi Dr. Zafer Şişli, üyeliklere de Dr. Kamiran Yıldırım ve Dr. İbrahim Balım seçildi.
Genel Kurulda önce; TTB'nin kuruluşunun 50. yılı nedeniyle Türkiyeye gelen Dünya Tabipleri Birliği (DTB) Başkanı Finlandiyalı pratisyen hekim Dr. Kati Myllimaki bir konuşma yaptı.
Kongreye Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ da katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek yaptı. TTBnin kurulduğu günden bu yana, ülke sağlığına ilişkin olumsuzlukları düzeltmek için çalıştığını vurgulayan Sayek, Ancak tüm çabamıza karşın halen anneler ve çocuklar önlenebilir nedenlerden ölüyor, ülke insanının sağlığını gösteren ölçütlerde en geri ülkelerdekine benzer rakamlar söz konusu dedi.
Sağlık alanındaki hızlı ve çarpık yasalaşma
Türkiyede sağlık sigortası olmayan, sağlık hizmetinden hiç yararlanamayan, sağlık hizmetine ulaşamayan insanlar var diyen Sayek, son altı ayda Türkiyenin ve sağlıkçıların gündemini savaş, SARS ve sağlık alanındaki hızlı ve çarpık yasalaşmanın oluşturduğunu söyledi.
Hükümetin, sağlık ve çalışma bakanlarının uygulamalarının hekimlerce benimsenmediğini vurgulayan Sayek, Bu durumu Ankara ve Kocaeli Tabip Odalarının yaptığı araştırmalar da ortaya koyuyor dedi.
Sayek, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Seçim öncesinde ve sonrasında yapılan vaatlerin tersine, sağlık ocakları işlevsiz kılınmak ve yok edilmek isteniyor. Hekimler, sağlık ocaklarına sahip çıkmak için bazı zorunlu gereksinimlerini ceplerinden karşılıyorlar.
* Hekim işsizliği, sözleşmeli çalışma uygulaması, hizmetlerin özelleştirilmesi gibi konularda çıkarılan yasa ve yönetmelikleri ancak Resmi Gazeteden izleyebiliyoruz.
* Hükümet, daha önce verdiği sözün tersine, bu değişiklikleri yaparken meslek odalarına ve sivil toplum örgütlerine danışmıyor, bizlerle işbirliği yapmıyor.
* Çünkü bu yasalar ve değişiklikler hükümetin kendi tasarrufu değil; Uluslar arası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının (DB) istekleri doğrultusunda yapıyor.
Bakan Akdağdan Sayeke yanıt
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, sağlık alanında yaptıkları değişiklik ve düzenlemeleri Eski modellerle hizmet vermek imkansız. Yaptığımız düzenlemelerle değişimi ve ihtiyaçlara yanıt verecek modeli yakalıyoruz sözleriyle açıkladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin altı aylık iktidarı döneminde sağlık alanında bir değişim yaratmaya çalıştığını vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmeye çalışıyoruz. Ana çocuk sağlığı hizmetlerini geliştirmek istiyoruz. Çeşitli eğitim faaliyetleri sürdürüyoruz ve önümüzdeki 6 ay-1 yıl içinde başlatılacak kızamık aşısı kampanyasıyla bu hastalığı da ortadan kaldıracağız. Oluşturacağımız bilgi sistemiyle sağlık verilerini daha doğru saptayacağız, dolayısıyla buradan yola çıkarak hizmeti daha iyi planlayacağız.
* Hükümet olarak, ülkenin bütün kaynaklarından yararlanmak istiyoruz. Sağlık hizmetleriyle ilgili, kimin elinde ne varsa, halkın bunlardan yararlanmasını sağlayacak önlemler alacağız. Bu nedenle de özel-kamu gibi ayrımlara karşıyız.
* Yılda 75 milyar borç ödeyen bir ülke olarak sağlığa yatırım yapamıyoruz. Ancak, yapılan yatırımlardan azami yararı sağlayacak düzenlemeler yapacağız.
* TTB hem halkı hem de hekimleri memnun etmek istiyor. Bu mümkün değil. Bu nedenle, özel sektörün elindeki yoğun bakım yataklarını da, dializ araçlarını da kullanacağız. Sağlık ocaklarında boş oturan hekimler için ilave muayene odaları açacağız. Böylelikle sağlık ocaklarını çalıştırıp, pratisyen hekimlere yitirdikleri itibarlarını iade edeceğiz.
Konuşmasında yeni uygulamaya giren performansa dayalı ücret, zorunlu hizmet yerine gönüllü-sözleşmeli çalışma, Genel Sağlık Sigortası modelleriyle ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Akdağ, TTByi şablonlara ve modellere bağlı kalmakla eleştirdi.
Akdağ konuşmasını, Birlik başkanının konuşmasında, hekimle hasta arasındaki para ilişkisinden, bıçak parasından da söz etmesini beklerdim sözleriyle bitirdi.
Geçmişi konuşuyor, geleceğe taşınıyoruz
Kongrenin öğleden sonraki bölümünde çalışma, mali ve denetleme raporları okundu ve delegelerin oybirliğiyle ibra edildi. Delegeler TTBye yönelik değerlendirme ve eleştirilerini sundular. Ardından, TTB'nin hazırladığı Disiplin Yönetmeliği ile çeşitli odaların çalışmalarıyla ilgili yönerge ve yönetmelikler görüşüldü ve kabul edildi.
Kongrenin ikinci gününde, Geçmişimizi konuşuyor, bellek yeniliyor, geleceğe taşınıyoruz başlıklı bölümde TTBnin 50 yıllık geçmişi gözden geçirildi. 1980 öncesi dönemi, TTB Merkez Konseyi üyeliği ve başkanlığı görevinde söz almış hekimler anlattı. (MS/BB)