Fotoğraf: AA
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, ek randevu sistemine ilişkin açıklama yaptı.
Sağlık Bakanlığı’nın kamu hastanelerine gönderdiği talimatla ek randevu uygulaması başladı.
Uygulamaya göre, yaklaşık on dakikada bir verilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) randevularının yanı sıra ek randevu, hekimin mevcut çalışma planında oluşan randevulara ek olarak oluşturulacak.
Randevu süreleri 2-3 dakikaya düşecek
TTB halihazırda randevu sürelerinin 5 dakikanın altına düştüğünü, bu sistemle randevu sürelerinin daha da azalacağını belirtti:
“Uzun süredir Sağlık Bakanlığı’ndan sağlık müdürlüklerine ve oradan tüm sağlık birimlerine gönderilen yazılarla ve idarecilerin sözel ifadeleriyle gelen hastaların geri çevrilmemesi yönünde baskı oluşturulmuştu. Bu nedenle meslektaşlarımız bir poliklinikte, günde 80-100 veya daha fazla hasta bakmaktaydı. Bu şekilde muayene süreleri 5 dakikanın da altına düşmüştü. Bu baskı, teşvik ek ödeme sisteminin getirilmesiyle daha da artırılmaya çalışılıyor.
“Şimdi ise her saat için verilen ek randevular ile muayene süreleri neredeyse 2-3 dakikaya inecektir. Bu kadar kısa sürede hastaların ancak yüzüne bakılabilecektir, dolayısıyla sağlık hizmeti verebilmek dahi mümkün olmayacaktır.”
Şiddet, malpraktis, yıpranma, niteliksiz hizmet
TTB bugün yaptığı yazılı açıklamada, yeni uygulamanın hastanelerdeki yığılmayı daha da artıracağını ifade etti:
“Çöken sağlık sisteminin yerine; tüm bu sistemi değiştirerek, koruyucu sağlığı ön plana çıkaran basamaklı bir sistem getirilmediği sürece bu sistemdeki kaos ve çöküş artarak devam edecektir. Aylar sonraya sıra bulunabilen randevu sistemi, ek randevular ile her 2-3 dakikada bir hasta bakmaya zorlanarak çözülemeyecek.
“Bu, özellikle ikinci ve üçüncü basamak hastanelere yığılmaları artırmaktan başka bir işe yaramayacak, niteliksiz sağlık hizmetlerine neden olarak toplumun sağlığını daha da olumsuz etkileyecektir.
“Biz hekimlere ise daha fazla şiddet, daha fazla malpraktis, daha fazla yıpranma, daha niteliksiz sağlık hizmeti sunma olarak geri dönecek.
“Bazı idarecilerin hekimlere gönderdiği yazılar ve sözlü ifadelerde; “Bakanlık iyileştirmeler yaptı, siz de daha fazla çalışarak hizmet edin” denildiği; MHRS dışında hasta bakmayanlara soruşturma açılacağı; ceza verilerek taban ek ödemeden mahrum edilecekleri bildirildi.
“Sağlıkta hız ve çok hasta bakmak, sonucu telafi edilmeyecek sonuçlara neden olabilecektir. Bu durumlarda yaşanacak her türlü adli, tıbbi, idari sonuçların sorumlusu idareciler olacaktır.”