Fotoğraf: AA
Türk Tabipleri Birliği (TTB), depremlerle ilgili hem tabip odalarından toplanan gönüllü hekim listelerini iletmek hem de işbirliği içinde hareket etmek amacıyla 6-9 Şubat tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı’na dört yazı yazdı.
Maraş Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen iki depremde 17 bin 674 kişi hayatını kaybetti, 72 bin 879 kişi yaralandı. 121 bin kişi enkazdan sağ kurtarıldı.
TTB, 6 Şubat tarihli ilk yazısında, afetten etkilenen sağlık çalışanları ile kriz yönetilmesinin uygun olmadığını, bunun yerine gönüllüler aracılığıyla bölgeye gidişlerin büyük önem taşıdığını, bu nedenle tabip odalarından hızla gönüllü listeleri toplandıklarını ve işbirliğine ve desteğe açık olduklarını belirtti.
Yanıt gelmeyince TTB 8 Şubat’ta iki yazı daha yazdı. İlk yazıda işbirliği ve destek vurgusunu yinelenerek TTB’ye iletilen acil talep ve başvuruları aktarmak üzere Sağlık Bakanı veya bakan yardımcıları ile görüşme talep ettiler. İkinci yazıda da tabip odalarından TTB’ye iletilen gönüllü listeleri bakanlığa gönderildi ve bakanlığın dönüş yapması talep edildi.
“Aktif destek verebilmemiz için”
TTB’nin 9 Şubat 2023 tarihli dördüncü yazısında da; işbirliği ve destek vurgusu, randevu talebi, gönüllü hekim listelerinin gönderilmiş olduğu hatırlatıldı.
Bölgede hem toplumun hem de hekimlerin ciddi ihtiyaçları olduğuna ve eksikliklerin halen karşılanamadığına dikkat çekilen yazı şöyle:
“Gönüllü listelerinden Birliğimiz tarafından talepler üzerine görevlendirme yapılmaktadır. Ancak kurumlarında idari izinli sayılmaları konusunda netlik sağlayamıyoruz.
Birliğimizi birçok hekim/sağlık çalışanı arayarak gönüllü olma talebinde bulunuyor ancak izin konusu nedeniyle net cevap veremiyoruz.
Bilindiği gibi afetlerden etkilenen illerdeki sağlık çalışanları ile krizin yönetilmesi uygun bir yöntem değildir. Bunun yerine gönüllüler aracılığıyla bölgeye dışarıdan gidişler elzemdir. Ayrıca deprem bölgesinde aynı kişilerle uzun süre hizmet sunumu da sağlıklı olmayacağından, kısa süreli (3-4 gün) görevlendirmelerle dönüşüm olması gerektiği de bilinmektedir. Ayrıca bölgedeki hekim ve sağlık çalışanları kendilerinin ve ailelerinin barınma, kreş gibi ihtiyaçlarının da en kısa zamanda karşılanmaması bölgedeki sağlık hizmetinin niteliğini de etkilemektedir.
Deprem bölgesinde yaşananlar, Birliğimize iletilen acil talepleri ivedilikle iletmemiz ve sürece daha aktif destek verebilmemiz için sizinle ya da konuyla ilgili bakan yardımcılarınızla görüşme talebimizi saygılarımızla sunarız.”
TTB, yazılarına Bakanlıktan dönüş olmadığını açıkladı ve “Gönüllü hekimlerimizle işbirliğine ve desteğe hazırız, ivedilikle yanıt bekliyoruz” dedi. (AS)