Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi yazılı bir açılama yaparak önümüzdeki hafta sonu (26-27 Haziran) gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek adayların salgından etkilenmemelerine yönelik alınması gereken önlemleri açıkladı.
TTB, sınavın kendi stresi yanında pandemi koşullarında yapılacak olmasının da sınava katılacak öğrencilerde ve görevlilerde ayrı bir stres oluşturduğunu belirterek şöyle dedi:
"Ülkemizde pandemi hızını kesmiş olsa da henüz istediğimiz düzeyde kontrol altında değildir. Günlük 5 bin olgu tanı almakta, günde 60'tan fazla insanımızı kaybetmekteyiz. Alanda ciddi sorunlar yaşansa da aşılama nihayet hızlanmıştır ve dünyada dokuzuncu sıraya çıkmıştır. Bu ivmenin artarak devam etmesi gerekmektedir. Sınava girecek öğrencilerin aşı programına dahil edilmesi olumlu bir gelişmedir."
Sınav sırasında COVID-19 bulaşma riskini azaltacak önlemlerin taviz verilmeden uygulanması gerektiğini belirten TTB, alınması gereken önlemleri ve sınava girecek öğrencilere ve görevlilere önerilerini şöyle sıraladı:
*Sınava toplu taşıma ile gidilecekse toplu taşıma aracına uygun şekilde maske kullanarak binilmeli, fiziksel mesafe korunacak şekilde ve aracın camları açık olarak seyahat edilmelidir.
*Sınavın yapılacağı okulun bahçesine girişler sırasında 2 metre fiziksel mesafeye dikkat edilmelidir.
*Kimlik kontrolünün temassız şekilde yapılması sağlanmalıdır.
*Üst araması yapan görevliler eldiven, maske ve yüz koruyucusu kullanmalıdır.
*Koridorlarda yığılma olmadan adayların salonlara ulaşması sağlanmalıdır.
*Okul ve salon girişlerinde el antiseptiği bulundurulmalıdır.
*Adaylar salona alırken el antiseptiği ile ellerini temizlemeleri sağlanmalıdır.
*Ateş, öksürük vb. yakınmaları olan adaylar, gerekli önlemler alınarak, ayrı bir salonda sınava alınmalıdır.
*Sınav başlayıncaya kadar maskeler çıkartılmamalıdır. Eller mümkün olduğunca maskeye ve yüzlerine temas ettirilmemelidir.
*Salonlarda aday ve görevli sayısı kadar yedek maske bulundurulmalıdır.
*Adaylar, en az 2 metre fizik mesafeye uyacak şekilde oturtulmalıdır.
*Öksürme, hapşırma sırasında ağız ve burun, dirsek iç yüzü ile kapatılmalı ya da mümkünse kâğıt mendil kullanılmalıdır.
*Sınav salonlarında pencereler dış ortam havası içeri girecek şekilde oturum öncesinde açılmalı ve oturum sırasında ve sınav sonuna kadar açık tutulmalıdır.
*Havalandırma açısından iki temel önlem camların açılması ve uygun teknolojide klima kullanılmasıdır. Sınıfların kapalı mekân olma, camların sabit ve açılamama olasılığı da dikkate alınmalıdır. Sadece sınıfın değil tüm koridor, katlar ve okulun pencerelerin açılması gerekmektedir. Fizik mesafe de biraz daha genişletilirse (her öğrenci için 10 metrekare olacak şekilde) sınav sırasında adayların maskesiz olması daha güvenli koşullarda sağlanabilir.
*Engelli adaylara yardımcı olacak görevliler, 2 metre fiziksel mesafeyi koruyamadıkları durumlarda maskenin yanı sıra yüz koruyucu da kullanmalıdır.
*Sınav öncesi ve sonrasında maskeler nemlendiği durumda değiştirilmelidir.
*Maskeler çıkarılırken lastiklerinden tutulmalı, maskelerin iç ve dış yüzeyine dokunulmamalıdır.
*Kullanılmış maskeler ağzı kapaklı çöp kutusuna atılmalıdır.
*Maske değiştirilmesi gereken durumlarda ellerin antiseptikle temizlenmesi sağlanmalıdır.
*Sınav evrakının toplanması ve düzenlenmesi sırasında kalem vb. malzemeler ortak kullanılmamalı, sık sık el antisepsisi sağlanmalıdır.
*Adaylar, salondan ve okuldan çıkarken 2 metre fiziksel mesafe korunacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
*Sınav sonrasında sınıfların, tuvaletlerin ve okulun genel temizliği yapılmalıdır. (KÖ)